• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Доброволци, товарен транспорт и бутилирана вода са необходими в Мизия

Доброволци, товарен транспорт и бутилирана вода са необходими в Мизия

/КРОСС/ Почти две седмици след опустошителните наводнения в Мизия, хората изпитват остра нужда от помощ, транспорт за покъщнината си и бутилирана вода, разказаха пред БНР доброволци, пристигнали и този уикенд да помагат на местните жители.

От Кризисния щаб съобщават, че подпочвени води избиват отново в много от отводнените къщи, а повторното отводняване може да засегне конструкцията им. Хората подписват декларации, че са предупредени за това преди домовете им да бъдат принудително отводнени.

Шест камиона и три фадроми извозват покъщнината от засегнатите места, но процедурата е бавна и много собственици се чудят как и къде да я транспортират на собствени разноски. В момента тя е струпана по улиците на града. 28 доброволци са пристигнали днес на помощ на жителите на Мизия, но има нужда от още, казват хората там.

Софиянецът Петьо Петров призова всички, които имат отпуск или свободно време да се присъединят, тъй като жителите на Мизия са отчаяни, а възстановяването ще отнеме продължително време.

Поради риск от зарази и стомашно-чревни инспекции, консервираните в буркани храни за зимата, както и плодове и зеленчуци, засегнати от водата, не трябва да се консумират. Потвърдено е, че водите са замърсени, а те могат да проникнат през капачките на домашно затворените буркани, предупреди началникът на Отдел „Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните д-р Райна Иванова в интервю за Дарик радио.
Инспекция по храните е направила експертиза във всички заведения за обществено хранене и магазини за хранителни стоки и е предала за унищожаване повечето от продуктите, които са били потопени или не са били съхранявани при хладилни условия. Тя посъветва хората също да не използват храна от фризери, останали без ток и да следят внимателно какво консумират.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.