• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Брюксел може да ни даде едва 6% от исканите 304 млн. евро за наводненията

Брюксел може да ни даде едва 6% от исканите 304 млн. евро за наводненията

/КРОСС/ Страната ни е поискала 304.171 млн. евро от европейския фонд "Солидарност" за възстановяване на щетите от наводненията, които започнаха в средата на юни в Североизточна България. Брюксел обаче може да ни даде само 6% от сумата, съобщи вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред "Дарик". Това прави малко над 18.2 млн. евро. Цанова се надява да получи помощта до три месеца.

Заявлението за помощ от Европа е подадено на 25 август, обясниха от регионалното министерство пред "Сега". В него обаче са обхванати бедствията в Североизточен и Северен централен район, както и областите София, Бургас, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Хасково и Ямбол. Все още не е ясен размерът на щетите в тези райони.

От правителствената пресслужба обясниха, че причината да не е поискана помощ за Мизия е бавната реакция на местната власт. Това означава, че най-вероятно ще има и друго писмо с искане за помощ. Наводнението в Мизия бе последвано и от порои по Южното Черноморие, които взеха три жертви. Според условията на фонда апликационната форма трябва да бъде подадена 12 седмици от датата на първите щети, причинени от бедствието. Досега страната ни два пъти е получавала помощ от фонда, установи проверка на "Сега". Повод за исканата помощ бяха наводненията през май и август 2005 г. За първото наводнение страната ни е описала щети в размер на 222 млн. лв., а за второто - 237 млн. лв. Общо е получила 20.3 млн. лв.

Междувременно от общината в Мизия многократно обясниха, че все още не са описали щетите, защото това изисква време. Зам.-кметът на града Николай Нековски коментира, че за да се изправи на крака градчето, ще са нужни около 100 млн. лв. Миналата седмица кметът Виолин Крушовенски представи справка, че щетите на къщите и обществената инфраструктура са за 5.5 млн. лв., но тя не е окончателна.

Повече от месец след бедствието в града няма представители на пожарната, полевата кухня на военните също си тръгна на 7 септември. Българският Червен кръст оттегли екипите си, но продължи да осигурява храна за хората в града. От справка на сайта на организацията става ясно, че събраните към 9 септември средства от кампанията за наводнените райони са 1 806 485 лв., като близо 1.5 млн. лв. от тях са разпределени. От тях 925 846 лв. са дадени на Варна, Добрич и Велико Търново, а 502 300 лв. на общините във Врачанска област - Мизия, Бяла Слатина, Борован, Враца, Хайредин, Криводол и Мездра. 45 хил. лв. пък са отишли за хранителни продукти за полевата кухня в Мизия. Средствата се предоставят от БЧК по списъци, изготвени от местните обществени съвети на базата на критерии, отчитащи степента на поражения върху жилището и социалния статус на домакинствата.

От Общината в Берковица са поискали допълнително 20 безработни, наети по програмите за субсидирана заетост на социалното министерство, за да помагат районът да се справи с бедствието. Това показва справката на Агенцията по заетостта, изготвена за "Сега". В общината вече има 54 безработни, като повечето от тях обаче - 20 души, са наети по програмата за пазачите, помагачи на полицията. В Мизия няма нови искания за допълнителни работници - там 119 безработни са наети по различните програми на министерството. 33 от тях са в село Крушовица, което също пострада тежко. Според справката във възстановяването на инфраструктурата помагат 30 наети в Мизия и 13 в Крушовица. В община Георги Дамяново са наети 28 безработни, но нито един от тях не се занимава със строително-възстановителни работи. Няма и подадено искане за допълнителни работници към министерството. Почти 411 хил. лв. са изплатените еднократни помощи на пострадалите за област Враца. 1602 са молбите на хората от региона, поискали сумата от 325 лв. Към миналата седмица помощта са получили 1300 души. Не е ясно защо се бави оценката на останалите 300 и кога и те ще си вземат парите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.