• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Лозан Панов към младши магистрати: Не робувайте на общественото мнение, бягайте от сенките

Лозан Панов към младши магистрати: Не робувайте на общественото мнение, бягайте от сенките

/КРОСС/ 69 младши съдии и младши прокурори получиха днес заповедите си за назначаване в органите на съдебната власт. Това стана на официална церемония в зала "Тържествена" на софийската Съдебна палата. На събитието присъстваха председателят на правната комисия на НС Данаил Кирилов, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев, заместник-главният прокурор Пенка Богданова, конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, съдии и прокурори, дипломати, председателят на ВАдС Ралица Негенцова, роднини на младшите магистрати. Всъщност залата се оказа тясна, за да побере всички официални гости и близки на младите юристи.

Направи впечатление, че на церемонията присъстваха Драгомир Йорданов и Меглена Тачева - бивш и бъдещ директор на Националния институт на правосъдието. Очаква се Тачева да встъпи утре като шеф на НИП.

Данаил Кирилов пожела на младшите съдии и младшите прокурори с достойнство, чест и ревниво да прилагат законите, да се опитат да не знаят, а да четат и пишат през целия си професионален път.

"Правото е професия, която се учи цял живот, днес ще получите много съвети и пожелания, но вие сами трябва да правите избора кои съвети да приемате и кои - не. Ако вземете чуждата справедливост, тя може да е маска", каза на свой ред правосъдният министър Екатерина Захариева, цитирайки известна притча.

Председателят на ВКС Лозан Панов се обърна със следните думи към младшите магистрати: "Поставете своя професионален живот в служба на справедливостта и работата да ви доставя радост, щастие и житейско удовлетворение. Бъдете свободни и не робувайте на общественото мнение, когато то не служи на истината, отдайте се да служите на обществото, но никога не се превръщайте в слуги на обществото. Моля ви, бягайте с всички сили от света на сенките."

Сега следва друг етап след приключване на обучението ви, по-различен и по-труден, каза от своя страна шефът на ВАС Георги Колев. И продължи с думите, че младшите магистрати ще видят какви са трудностите и проблемите в правосъдието. Но, според него, потенциалът да се справят е вече налице, щом са минали обучението.

Върху изключителната роля в обучението на НИП акцентира пък заместник-главният прокурор Пенка Богданова. "Да бъдеш съдия или прокурор изисква висок морал, устойчивост, почтеност, независимост. От действията на всеки един от вас ще зависи промяната на системата. Вие сте сбъднали една своя мечта. Имате основание за пълно удовлетворение от постигнатото, което се дължи на вашите умения. Пожелавам ви кураж и да запазите това прекрасно въодушевление, присъщо на младостта", каза още Богданова.

Младшите съдии и младшите прокурори бяха поздравени и от Драгомир Йорданов като неговата реч бе посрещната с най-бурните и продължителни аплодисменти.

Той каза, че това е 10 випуск на НИП, за него последен. Пожела им да станат не само български, но и европейски магистрати, защото техните актове ще засегнат 500 млн. граждани. Добави, че последните 17 години е отдал на обучението на младши магистрати и е време да каже довиждане. А днешната церемония е най-добрият начин да стори това и че младшите съдии и младшите прокурори, както магистратите ще бъдат в добри ръце с Меглена Тачева.

След приветствията 69-те нови попълнения получила заповедите си за назначаване.

Снимка: БГНЕС

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.