• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Премиерът започна да подготвя почвата за актуализация на бюджета

Премиерът започна да подготвя почвата за актуализация на бюджета

/КРОСС/ На фона на добри новини за приходите в хазната премиерът Бойко Борисов започна да подготвя почвата за актуализация на бюджет 2015. По време на редовния блицконтрол в парламента вчера Борисов не изключи възможността да търси подкрепа от депутатите за допускане на допълнителни разходи. Според премиера до подобно решение може да се стигне само ако събраните приходи надхвърлят планираното в бюджета. В същото време правителството вече обяви, че се очаква това да бъде факт още към края на април.

В последните седмици премиерът е иззел почти изцяло говоренето на тема изпълнение на държавния бюджет от министъра на финансите и редовно обявява различни показатели за работата на приходните агенции. Миналата седмица на заседание на Министерския съвет Борисов каза, че планираните данъчни приходи вече надхвърлят с 820 млн. лв. събраното за същия период на предходната година. От думите му се разбра, че според прогнозите държавата ще изпълни планирания за 2015 г. ръст от 1 млрд. лв. на данъчно-осигурителните приходи до края на април, а до края на годината кабинетът си поставя за цел парите в повече да са с 1,5-1,6 млрд. лв. спрямо събраното през 2014 година. Миналата седмица обаче Борисов бе категоричен, че допълнителните пари няма да се харчат, защото в бюджета има заложен дефицит от 3% от БВП и той трябва да се свива.

Вчера премиерът излезе с различна версия по темата за преизпълнението на приходите. Той отново предупреди, че нуждите на министерствата са огромни и няма как да бъдат задоволени, а основната цел на кабинета е да запълни дупката в бюджета и да не пипа парите от дълга. Борисов обаче вече допуска гласуване на допълнителни спешни разходи. „Ако, дай Боже, продължим да се справяме добре и парите минат 1,2-1.3 млрд. лв., тогава можем да влезем в парламента и да проведем дебат за няколко места, където биха могли те да се сложат. Но това ще стане след дебат къде действително трябва неотложно да се работи", каза премиерът.

Това е явна заявка за актуализация на бюджета, коментираха вчера депутати от опозицията. Според експерти, ако такава актуализация наистина има, тя ще се различава от предходните. „В предишни години имахме актуализация на приходите надолу и ръст на разходите. Ако сега се стигне до актуализация, освен повече разходи ще имаме завишаване на приходите, а вероятно и занижаване на дефицита", коментира Георги Ангелов от институт "Отворено общество". По-нисък дефицит обеща и Бойко Борисов. Според него правителството ще се стреми минусът в хазната да падне от 3 на 2,8% от БВП. Това означава свиване на дефицита с около 165 млн. лв. Грубите сметки на база на обявените от премиера числа показват, че ако планът за допълнителни 1.5 млрд. лв. бъде изпълнен и дефицитът бъде свит с посочения процент, за неотложни харчове ще останат около 300 млн. лева.

Късно в понеделник финансовото министерство обяви и по-точни предварителни данни за изпълнението на бюджета за първото тримесечие на тази година. От тях става ясно, че за първите три месеца е реализиран излишък в размер на 250 млн. лв. (за пръв път от 2009 г. насам) на фона на дефицит от 874,7 млн. лв. за същия период на 2014 година. Приходите са 7.78 млрд. лв. - с 1,2 млрд. лв. повече спрямо първото тримесечие на 2014 г. Разходите за първото тримесечие са 7,53 млрд. лв. Основен принос за по-високите постъпления имат увеличените приходи от данъци, от осигуровки и възстановените средства от Европейската комисия. По оперативните програми и селската програма Европейската комисия е възстановила на България към края на първото тримесечие 530 млн. лв. - с около 260 млн. лв. повече от първото тримесечие на 2014 година. От социални и здравни вноски приходите в хазната са с близо 251 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Предварителни данни за данъчните постъпления към края на март все още няма.

 

Таня Петрова
„Сега"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мазни !!!

02.04.2015 14:32:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.