• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Актуализацията на бюджета изправи всички срещу ГЕРБ

Актуализацията на бюджета изправи всички срещу ГЕРБ

/КРОСС/Всички партии без ГЕРБ са против предложената от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет за 2014 г. Критики предизвикват както завишаването на разходите с още 448.5 млн. лв. на фона на липсващи приходи и нарастващи дългове, така и предложените алтернативи за изход от кризата с КТБ. 

Това става ясно от първите коментари по предложения от служебното правителство проект за актуализация на държавния бюджет. Проектът предвижда намаляване на приходите с близо 1.06 млрд. лв. и завишаване на разходите с 450 млн. лв. Този нов дефицит от близо 1.6 млрд. лв. (заедно с минуса при еврофондовете и НЗОК) трябва да се покрие с теглене на нови заеми. Допълнителен дълг в размер до 2.9 млрд. лв. се предвижда и за евентуално оказване на ликвидна подкрепа на банковия сектор.

Според прочита на ГЕРБ тази актуализация е показателна за наследството от кабинета "Орешарски". "Като гледам каква трябва да бъде актуализацията на бюджета, и най-тежките прогнози се сбъдват", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, без да навлиза в детайли. С повече аргументи, които припокриват мотивите на служебния кабинет, излезе кандидат-депутатът на ГЕРБ Менда Стоянова. Според нея очакваното неизпълнение на приходите в размер на 1 млрд. лв. е логично следствие от раздути прогнози и ревизираните в посока надолу макроикономически показатели са доказателство за това. Стоянова счита за неизбежно и предложеното завишаване на разходи. "Бюджетите на министерствата бяха отрязани с 12% при приемането на бюджета заради програмата за растеж на регионите, после се орязаха втори път със заложения буфер от 10%. В същото време има поети ангажименти без осигурен ресурс - само в МВР за подсигуряване на вече увеличени заплати са нужни 112 млн.лв.", даде пример тя. Според ГЕРБ недостиг има и в други системи. Както "Сега" писа, подобна разбивка в проектозакона отсъства и от него не става ясно за какво ще бъдат извънредните разходи. Сумата от 448.5 млн. лв. се предоставя като резерв на правителството - подход, заради който м.г. президентът Росен Плевнелиев наложи вето над актуализацията на кабинета "Орешарски".

Партиите от Реформаторския блок са категорично против това безадресно завишаване на разходите. "Финансовото министерство трябва да излезе с много подробен разчет за какво точно смята да разпредели средствата, с които ще натовари данъкоплатеца", коментира пред "Сега" кандидат-депутатът Гроздан Караджов. Според Мартин Димитров нито една фирма и нито един семеен бюджет не би постъпил при криза така, както се предлага в актуализацията. "Няма никакъв опит за намаляване на неефективни разходи, допуска се прекалено голям дефицит", коментира той. В блока не одобряват и предвиденото вземане на заем, с който да се осигурят пари за КТБ. Реформаторите обаче намират актуализацията за нужна заради нереалистично заложените приходи в бюджета. От там са готови между първо и второ четене да предложат промени в проектобюджета и да отстояват нуждата от оптимизиране на разходите. Неофициално и в ГЕРБ не отхвърлят възможността по част от параметрите да има промени при евентуално гласуване в парламента. 

От ДПС вчера разкритикуваха остро момента на публикуване на проекта, но движението също дава знак, че е готово да работи по него. "Ние не сме наивници. Очакват от нас да приемем безрезервно представянето на проекта точно в седмицата на изборите. Защо това не бе отложено за идната седмица", коментира пред "Сега" кандидат-депутатът Йордан Цонев. Той допълни, че ДПС продължава да стои зад предложената при кабинета "Орешарски" актуализация, която предвиждаше намаляване на приходите в по-малък размер - 500 млн. лв., и допълнителни разходи единствено в полза на НЗОК. Цонев обаче даде знак, че движението е готово на диалог. "Стоим зад предходната актуализация, защото за нея има ясни разчети. Сега се предлагат нови числа, по които трябва допълнително да се работи", допълни той.

В БСП не приемат предложената актуализация на бюджета нито в приходната и разходната му част, нито в увеличаването на дълговото бреме. "Предложеното намаление на очакваните приходи с 1 млрд. лв. е безумно на фона на данните за изоставане от около 650 млн. лв. Това означава, че не се полагат никакви усилия за повишаване на събираемостта. Това е най-лесният начин - като не можем да изпълним приходите, да не се опитваме да го правим", коментира кандидат-депутатът от БСП Георги Кадиев пред "Сега". "Предвидената възможност за ликвидна подкрепа от 2.9 млрд. лв. за банковия сектор говори за тенденция КТБ да се спасява с публични средства", коментира още Кадиев. Групата на БСП бламира и предложената от кабинета "Орешарски" актуализация, която предвиждаше намаляване на приходите с 500 млн. лв. и завишаване на разходите с 225 млн. лв. заради НЗОК.

ПОЗИЦИИ 

Георги Ангелов, икономист от "Отворено общество": 

Няма как заложените приходи в бюджета да се изпълнят и това прави актуализацията необходима. В разходната част обаче не се дава никакъв знак, че безконтролното харчене на пари от нереформирани системи ще спре. Отново се предвиждат допълнителни пари за системи като МВР и здравната каса, които постоянно не успяват да се справят с бюджетите си. Това е много лош сигнал - че нереформираните системи спокойно могат да продължат да харчат, защото ще получат пари. Не е лошо да се мисли за поемане на изрични ангажименти за реформи в тези системи. По отношение на КТБ законопроектът всъщност развива две алтернативи. В случай че се върви към неплатежоспособност на банката, се предвижда възможност фондът за гарантиране на влоговете да вземе гарантиран от държавата заем в размер на 2 млрд. лв. и да се покрие недостига в него за изплащане на гарантираните депозити. Развит е и друг сценарий - за спасяване на банката чрез осигуряване на ликвидна подкрепа от бюджета до 2.9 млрд. лв. Не считам за правилно този въпрос да се решава сега, било то с осигуряването на алтернативи, преди да е ясно състоянието на банката.

Божидар Данев, БСК:

Единственото безспорно нещо около проекта е, че ще има неизпълнение в приходната част, което се дължи и на лошо планиране, и на други обективни обстоятелства, като политическа криза, спад на европейската икономика и банкова криза. Начинът, по който се предлага тази актуализация обаче, е абсолютно неприемлив. Не знаем какво е очакваното неизпълнение на бюджета за тази година към края на септември, не знаем какво е състоянието на фискалния резерв, не знаем с каква срочност заеми се взимат и кога ще ги връщаме. По адрес на разходната част в бюджета не може да се разрешават 500 млн. лв. нови разходи, когато се вземат такива заеми. Тези пари не са предвидени за инвестиции, ще ги изсипем в канала. Не знаем каква е картината и при КТБ, колко точно е недостигът във фонда за гарантиране на влоговете. Просто е недопустимо лимитът на дълга да расте толкова рязко. Постоянно се изтъкват като контрааргумент големите плащания по падежи в началото на 2015 г., но те са въпрос на следващия бюджет и могат да се решат догодина.

НЕДОСТИГ 

Наред с МВР сериозни трудности с изпълнението на бюджета ще имат още няколко министерства. Дупката в социалното министерство според Менда Стоянова възлиза на 47 млн. лв. По данни на ГЕРБ не стигат парите и за Държавен фонд "Земеделие". Тук за различни групи са платени 72 млн. лв. повече от предвиденото. "Това става за сметка на други като зеленчукопроизводителите", обясни Стоянова. Недостиг има и в регионалното министерство. От ГЕРБ уточниха, че 900 млн. лв. от предвидените 2.9 млрд. лв. за ликвидна подкрепа на банките всъщност са предвидени за ПИБ. За банката вече бе осигурен ресурс в размер на 1.2 млрд. лв., но това стана чрез теглене на краткосрочен заем, чийто падеж предстои през ноември, тоест следва да се рефинансира. 

Таня Петрова, "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Lea333

Ами то се знаеше това

01.10.2014 19:30:40

изненааааадаааа

Голяма изненада очаква ББ и соц. агенциите в неделя вечер.

01.10.2014 14:40:25

Анонимен

И сега, ако Борисов твърди,че правителството на Лизашки не е негово?..............

01.10.2014 08:32:14

Анонимен

Не допускайте слонът Борисов в стъкларския магазин!

30.09.2014 14:54:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.