• 18 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Германия не планира нов дълг въпреки наплива от мигранти

Германия не планира нов дълг въпреки наплива от мигранти

/КРОСС/ Германският финансов министър Волфганг Шойбле потвърди плановете си за поддържане на балансиран федерален бюджет поне до 2019 г. въпреки имигрантската вълна, заляла Европа и по-специално Германия. 

Шойбле заяви във вторник на дебати в Бундестага за проектобюджета на страната за 2016 г., че германското правителство продължава да се придържа към целта си за постигане на балансиран бюджет през следващата година въпреки очакваните допълнителните разходи, свързани с масивния поток от имигранти към Германия.
Искаме да се справим с безпрецедентния наплив на бежанци без трупане на нов дълг. Ние не трябва да одобрим законопроект с изпълнение на задачите, пред които сме изправени понастоящем, който да завещаем на следващото поколение, заяви немският финансов министър и допълни: „В момента сме в състояние да реагираме адекватно на това голямо предизвикателство, тъй като през последните години успяхме да създадем финансова свобода".

Неговите коментари са факт, след като кабинетът на канцлера Ангела Меркел одобри допълнително 6 млрд. евро за справяне с разрастващата се миграционна криза. Само през тази година Берлин очаква 800 хиляди бежанци, най-вече от Сирия, Ирак, Афганистан и някои части на Африка, търсещи убежище в Европа, да пристигнат в Германия - четири пъти повече имигранти, отколкото през цялата изминала година.

Въпреки очаквания бежански десант това няма да промени плановете на немското правителство за поддържане на федерален балансиран бюджет до 2019 година. Следващата година ще бъде третата поред с балансиран бюджет, което само би подчертало позицията на Германия като една от дисциплинираните във фискално отношение икономики в еврозоната и в целия Европейския съюз.

Според проектобюджета за 2016 г. държавните разходи през следващата година ще бъдат в размер на 312 млрд. евро спрямо разходи за 301,6 млрд. евро, планирани за настоящата година. Въпреки по-високите планирани разходи те ще бъдат компенсирани от по-високи данъчни приходи с оглед на очакваното ускоряване на германския икономически растеж.

Финансовото министерство прогнозира допълнително повишение на общите разходи до 318,8 млрд. евро през 2017, до 326,3 млрд. евро през 2018 г. и до 333,1 млрд. евро през 2019 година.

Министър Шойбле посочи, че очакваният силен икономически растеж през тази и през следващата година, движен от солидно вътрешно потребление, ще доведе до по-високи данъчни приходи и това би дало по-голяма свобода на държавните разходи.

Финансовият министър отбеляза, че икономиката на Германия е в доста добро здраве въпреки съществуващите глобални рискове. В същото време той посочи, че политиката на една централна банка може да направи малко, за да помогне на дадена икономика, когато хората и държавите са силно задлъжнели, визирайки предприетите от ЕЦБ стимулиращи мерки. Въпреки това Шойбле заяви, че ние ще трябва да се приготвим за по-дълъг период на ниски лихвени ставки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.