• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Вестниците пишат...

Вестниците пишат...

/КРОСС/в. Труд

„Хазната на червено с 1,8 милиарда лева"
Очертава се драматично неизпълнение на приходите в бюджет 2014. Ако не се вземат спешни мерки, хазната може да приключи с дупка в данъчните постъпления в размер на близо 1,5 млрд. лв., става ясно от данните на финансовото министерство към май.
Ако към това се добавят и около 300 млн. лв., колкото ще глътне актуализацията на бюджета на здравната каса, излиза, че хазната виси с около 1,8 млрд. лв.
Тази година по план фискът трябва да събере с 2 млрд. лв. повече данъчни приходи в сравнение с м. г. (виж таблицата).
За първите пет месеца обаче увеличението е с едва 246 млн. лв. Ако събираемостта върви със същите темпове и през втората половина на годината, събраните налози ще са с едва около 500 млн. лв. повече от м. г. вместо планираните 2 млрд. лв.

в. Капитал Дейли
„Ремотекс - Раднево" има нов собственик
Задлъжнялото и спряло ремонтно предприятие „Ремотекс - Раднево", което държавата се готвеше да купи, но се отказа, вече има нов собственик. Промяната е станала чрез сделка за компаниятамайка „Полет 21" и засяга и другите дъщерни дружества на фирмата. Цената за пакета е около 500 хил. лв., т.е. в пъти по-малко от това, което бившите собственици искаха от държавата, показва справка в Търговския регистър. Купувач е гръцкият гражданин Йоаннис Гиофкос, чието име се свързва със скандалната реституция на гора в Княжево преди няколко години. Самото прехвърляне пък е станало по сложна схема, в която ключов участник е надзорник от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) от квотата на ДПС.

в. Сега
„Пострадалите райони в Добрич и Варна не получават от помощта за бедствия"
Пострадалите от наводненията райони на Варна и Добрич няма да получат и лев от отпуснатите от кабинета 28 млн. лв. за бедствия и аварии. Въпреки че гласуването на правителственото постановление беше забавено, за да се пренаредят проекти и да се посрещнат спешните нужди за възстановяването на засегнатите райони, в документа няма нищо за унищожените от водната стихия райони. Това става ясно от постановлението, което беше публикувано в сайта на правителството.

в. Новинар
„Токсична течност побърка русенци"
Изключително токсичната течност гудрон потече в покрайнините на Русе.
Мазната консистенция, която е много опасна за хората и околната среда, тръгна от старото сметище и заля улица, която води към десетки вили в покрайнините на крайдунавския град. Извънредната ситуация наложи намесата на местните власти, които взеха мерки за предпазване на населението.
"Многократно съм предупреждавал, че това е жива бомба. Гудроновите езера, които са натрупани с годините, пробиват под почвата и не могат да бъдат спрени. Преработихме на няколко пъти проекта за рекултивация на старото сметище, внесли сме абсолютно всички документи и много се надявам до края на седмицата най-после проектът да бъде подписан", заяви зам.-кметът на Русе Свилен Иванов.

в. Монитор
„Внасят бракувани зеленчуци с касови бележки от кафе"
С фалшиви фактури пристигат у нас зеленчуци от най-ниско качество, които са били предназначени за изхвърляне на борсата в Солун. Заради засилените проверки на данъчните по границата наши търговци са намерили начин да продължат да внасят бракуваната стока у нас, като си осигуряват и платежен документ, научи „Монитор". Схемата, по която домати, взети за 10 евроцента, се продават по левче на борсата в Карналово, е лесна, това е новата мода от тази година, разказа доц. Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Стоката, която не се продаде до петък вечерта на гръцката борса, трябва да се махне от сергиите и да се изхвърли.

Телеграф
„От септември болните, които влизат за прием в лечебно заведение, ще трябва да си носят чаршафи и консумативи за еднократно ползване като спринцовка и игла. Може да се наложи да дават пари дори за лекарства, ако те не са за спешни нужди. За това предупредиха пред „Телеграф" болнични директори. До кризисната мярка, която вече сме преживявали преди години, ще се стигне още в края на лятото, ако бюджетът на Националната здравна каса не бъде актуализиран, твърдят те. „

в. Репортер
Златото от Крумовград тръгва към Намибия
„Община Крумовград разреши на канадската компания „Дънди Прешъс Металс" да добива злато край града. Общинарите гласуваха „за" да бъде изработен подробен устройствен план и застрояване на 6 поземлени имота в района находище „Хан Крум" на Ада тепе. Според концесионния договор България ще получава само 1,44% от стойността на добивите."

в. Преса
Само фирми ще предават скрап
„От 13 юли влиза забрана физически лица да предават скрап в пунктовете. Хората трябва да карат вехториите си на общински площадки безплатно, а с металните суровини ще може да търгуват само предприятия. Проблемът е, че общински площадки все още няма, въпреки че местните власти имаха две години да ги изградят."

в. Дума
Очакват над 1,2 млрд. евро инвестиции за 2014 г.
„Ръст на преките инвестиции за първите шест месеца на 2014 г. отчете вчера Българската агенция за инвестиции (БАИ). Според заявения до момента инвеститорски интерес, за тази година можем да очакваме преките инвестиции у нас да бъдат над 1,2 млрд. евро. Това прогнозира вчера изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов."

в. 24 часа
Цели плантации с домати в Пловдивска област са поразени от брашнеста мана. Листата и стъблата са почернели, цветът е окапал, разказаха производители. Така и доматите се оказаха жертва на пороите - голяма част от зеленчуците са унищожени именно от дъждовете през май и юни. „Утежнената агрометеорологична среда създаде предпоставки за много болести и неприятели. Доматите пострадаха основно от картофена мана. Това е гъбна болест, която се провокира от високата влага", обяснява доц. Стоян Филипов от Аграрния университет.

в. Стандарт
Кола за 200 лв. може да се купи от данъчните. През следващите две седмици в електронния магазин на НАП на nap.bg ще бъдат обявени над 60 търга за автомобили. Най-евтината от тях е 12-годишно "Рено Клио" с начална цена от 270 лв., която е навъртяла 164 000 км и няма свидетелство за регистрация. Сред най-примамливите оферти са още
"Опел Вектра" от 1990 г. с начална цена 350 лв. и 21-годишна "Сеат Ибиза" за 324 лв. От 14 бона пък ще тръгне наддаването за БМВ Х5, който е най-скъпият предложен автомобил. Продава се и мотоциклет "Ямаха", модел TDM 850, с начална цена 500 лв. Моторът е претърпял катастрофа, няма ключове и номера. В електронния портал на НАП желаещите могат да купят и апартаменти, магазини, атрактивни имоти в курортите. Собствениците им са длъжници на НАП.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.