• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Банкрутирахме – засега не публично като Гърция

Банкрутирахме – засега не публично като Гърция

/КРОСС/ Случи се онова, за което непрекъснато пиша и предупреждавам. Единната касова сметка на бюджета (в БНБ) беше на минус - 5 262 251 100 лв. за миналата година, на минус -2 289 381 400 лв. до октомври и само за октомври ще направи минус -354 904 900 лева. Общо от януари до октомври т. г. сумата стана минус 2 644 286 300 лева. Въпреки гласуваният за 8 млрд. евро заем от парламента. 

И тазгодишният бюджет се издъни като миналогодишния. МФ ще предложи негова актуализация за близо 1 млрд. лева. Точната сума е 860 млн. лв. - засега. В противен случай няма да има ноемврийски и декемврийски заплати за заетите в обществената сфера

Ето го обяснението на финансовия министър Горанов: „Положих всички усилия да се приложат тези реформи. По една или друга причина, не успяхме да го постигнем. Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнително оптимизиране на системите за отбрана и сигурност. Ще използваме подходящ момент да ги предложим. Знаете, че в края на краищата аз още от март 2015 г. алармирам, че темповете, с които се правят тези промени, не са задоволителни, но поех и ангажимент, че не можем да оставим, защото те нямат вина, редовите служители в отделните системи без заплати през ноември и декември поради причина, че политическите ръководства на съответните министерства не са могли, не са искали или не им е стигнало времето да направят една или друга реформа по посока актуализация".

Министърът определи актуализацията като „неизбежна" - първо, защото в по-голямата част от актуализацията на 2015 г. е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства по програмния период 2007-2013 година. 2/3 от ресурса отиват за тази цел. Другата част, ако видите, по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала.

Дрън-дрън! 860 млн. въобще не са сума за двумесечни заплати за две министерства, а ги надхвърлят с пъти и пъти!

В разчетите за бюджета за следващата година е заложено взимането на нов дълг от 5,3 милиарда (напомням, че тази г. парламентът гласува 8 млрд. евро нови дългове).

Давам отново думата на финансовия министър Горанов: „Тези 5,3 милиарда са сбор от необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит, покриване на съществуващи дългове, които ще падежират в рамките на следващата година, и разбира се, залагат се определени буфери, с които държавата да разполага като ликвидност".

На повечето министерства догодина са заложени повишени разходи. Рекордьор отново е МВР. Сумите за него нарастват от 1,03 милиарда на 1,196 млрд. лева.

Но по-същественото е друго: стягайте коланите! От данъци се очаква да се съберат с 2,4 млрд. лв. повече от тази година.

Много обяснения, но същината е една: България се е втурнала по гръцкия път на фалит. Банкрутирахме - засега непублично като нея. Рано или късно от света официално ще ни го обявят.

И една новинка от днес за трупащите се вътрешни заеми на държавата с препратка към банките: Нов дълг за 150 млн. лв. под формата на държавни ценни книжа пое финансовото министерство. Емисията е изкупена основно от банките. Гонено от необходимостта за пари, финансовото министерство не пусна нова емисия, а преотвори емисия от тригодишни държавни ценни книжа, чийто падеж изтича след година и три месеца. И така би поредна спасителна парична инжекция на родната финансова система.

Давам снимка от официален документ за ситуацията с Единната касова сметка на бюджета на България в БНБ за този месец (по дни показва колко повече пари са разходвани от събраните или обратното):
Пояснение: Единната касова сметка са парите на цялата държава: държавния бюджет, на социалното осигуряване, на здравеопазването - т.е онова, което се нарича консолидиран бюджет, чийто дефицит е определящ + парите на общините, всички държавни предприятия и финансови институции, парите на частните осигурителни фондове (преди да се преведат на тях стоят в нея) и т.н., и т.н.

 

Григор Лилов
журналист

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

mariana

neka da se proveri s kolko zabigatiavat vsiaka godina bulgarskite oligarsi i togava shte razberete zahto vse pove4e zatuvame.....

05.01.2016 19:20:55

Анонимен

Бетонирараните във властта , вече няма да имат задръжка, докато не досъсипят и малкото останало - надеждата, че нещичко ще се направи за останалите в страната нещастници.

31.10.2015 07:54:01

Анонимен

Къде потънаха 16-те млрд. лева заем за 2015г.? Някой ще каже ли? А за 2016 още 5,3 млрд.лева.

29.10.2015 13:12:24

Анонимен

2 млрд. - за печелене на избори

28.10.2015 21:55:56

Анонимен

"Експроприацията е конфискация на частна собственост (всякаква, не само недвижима), често със заявена цел да се установи социално равенство". Представлява политически оправдано принудително разпределение на частната собственост, национализация, при която компенсация не се изплаща или тя е неоправдано ниска.

28.10.2015 21:11:38

Анонимен

Гответе се за ВИДОВДЕН и ВЪЗМЕЗДИЕ ! Руският башибозук - в екарисажа, жив !

28.10.2015 15:57:14

Анонимен

А имаше милЯЯЯрди излишък! Цитат от Ленторезец Храбър.

28.10.2015 12:43:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.