• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

БЕХ търси нов милиард, за да спаси НЕК

БЕХ търси нов милиард, за да спаси НЕК

/КРОСС/ Българският енергиен холдинг едва сега започва да търси заем от близо 1 млрд. лв., с който дъщерната му Националната електрическа компания да плати натрупания дълг от 900 млн. лв. към двете американски централи - ТЕЦ „AES Гълъбово" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-Изток 3". Процедурата за заема ще бъде обявена в официалния вестник на Европейската комисия на 27 август, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Така излиза, че държавният мастодонт вече повече от четири месеца след подписването на ангажимента си за плащане към двете централи не е предприел действие, отбелязва Капитал Daily.

Ако условията за заема бъдат публикувани в края на август, то споразумението с AES и „КонтурГлобал" ще влезе в сила вероятно през октомври, защото тогава реалистично може да се очаква наетите банки да отпуснат необходимото финансиране на БЕХ. Това забавяне ще струва солидна сума на НЕК, която ще започне да плаща по-ниските цени към двете централи вместо през юли, както първоначално се очакваше, едва от ноември.

За пръв път публично беше обявено и че заемът няма да е държавно гарантиран, тъй като това изисква промяна в закона за бюджета, която не може да бъде направена. Проблемът е, че в бюджета за 2015 г. са разписани около 3 млрд. лв. за държавни гаранции, които обаче не предвиждат дълга на БЕХ. По думите на Петкова към вчерашна дата НЕК дължи на двете централи малко под 900 млн. лв., но в БЕХ все още изчислявали за каква сума да е кредитът.

Много условия

Изплащането на задълженията на НЕК към двете централи беше едно от условията, за да може подписаният през април меморандум за намаляване на цената за разполагаемост (поддържането на мощности в готовност за работа) по дългосрочните договори с тях да влезе в сила. Това трябва да спести на НЕК около 100 млн. лв. годишно и съответно да намали регулираната цена на електроенергията за битовите потребители. Закъсалата държавна компания, която към средата на 2015 г. има общо пасиви за близо 3,5 млрд. лв., обаче няма как да осигури подобен ресурс, което наложи компанията майка БЕХ да търси заема.

Според Петкова от БЕХ са изчаквали решението на КЕВР за цената на електроенергията, което беше взето на 31 юли (в сила от 1 август), за да могат да преценят какви да бъдат параметрите на искания заем. С други думи, да се види, че НЕК вече няма да е на огромна загуба и ще плаща дивиденти на собственика си. Отделно подписването на конкретното споразумение за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3" се проточи и е било подписано едва на 14 август. Тепърва частното дружество трябва да иска одобрението и на банките кредиторки, което щяло да отнеме около 25 дни, обясни Петкова. Споразумението с ТЕЦ „AES Гълъбово" беше подписано още през юни.

Позната схема

Това ще е вторият заем за 1 млрд. лв., който БЕХ тегли заради дълговете на НЕК, след като в края на 2013 г. холдингът успя да пусне облигационна емисия за 500 млн. евро. Тогава първоначалните планове бяха да бъдат изтеглени само 250 млн. евро, с които да се плати дългът на НЕК по изтегления синдикиран кредит за строежа на АЕЦ „Белене" в размер на 195 млн. евро. Останалата част пък трябваше да се използва за участието в проекта „Набуко" и газовата връзка с Гърция. В крайна сметка холдингът емитира двойно по-голяма емисия от 500 млн. евро, като официалното обяснение за това беше „големият инвеститорски интерес и атрактивната доходност". Впоследствие огромна част от парите отидоха за погасяване на стари задължения на НЕК, а част от тях остана в БЕХ. Според условията на финансирането падежът за връщането на средствата е 2018 г. при доходност 4,287%. Тогава емисията беше подготвена и пласирана от американската „Сити груп" и Райфайзенбанк интернешънъл.

В лоша кондиция

Условията, които БЕХ може да договори сега, едва ли ще са толкова атрактивни. Една от причините е, че дългосрочният кредитен рейтинг на холдинга беше намален през март тази година от международната рейтингова агенция Fitch с една степен на BB. Перспективата на холдинга също беше променена на отрицателна заради нарасналия дефицит в НЕК. Отделно финансовите резултати на БЕХ за 2014 г. са сериозно влошавани. Според консолидирания отчет на дружеството (който е снимка на държавната енергетика) загубата за миналата година е в размер на 274 млн. лв., което е увеличение от 13 пъти спрямо 2013 година. В същото време краткосрочните търговски и други задължения са се увеличили до близо 1,9 млрд. лв. при 1,436 млрд. лв. за 2013 година. Дългосрочните търговски и други задължения също скачат над 34 пъти до 241,5 млн. лева.

Поради тази причина досега се считаше, че държавата трябва да отпусне гаранция на БЕХ, за да получи той по-добри условия по заема си. Сега вероятно с цел да подпомогне намирането на кредит държавата реши да се откаже от дивидента си от БЕХ и с по-голямата част от средствата от индивидуалната печалба от 239,445 млн. лв. да бъде увеличен капиталът на холдинга. Според публикуваните документи в Търговски регистър това е станало с еднолично решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в края на юли.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Може би едноличните решения не са най-доброто нещо в едно правителство. Винаги трябва да се пита Премиерът за всичко. Тук малка грешка е допусната от министър Теменужка Петкова. Нищо - случва се.

19.08.2015 19:24:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.