• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Тръмп представи бюджета си

Тръмп представи бюджета си

/КРОСС/Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи днес проектобюджет на стойност 1,1 млрд. долара, предвиждащ увеличаване с 54 млрд. д. на разходите за отбрана и съответно съкращаване на разходи в Държавния департамент, министерството на жилищното строителство и градоустройството, Агенцията за защита на околната среда и спиране на редица федерални програми, информира Си Ен Ен.

"Това ще бъде бюджет, който поставя Америка на първо място и определя като "приоритет номер едно" сигурността на гражданите ни, защото без сигурност, не може да има просперитет", заяви Тръмп.

Средствата за министерството на отбраната се увеличават с 10 процента спрямо разходите за 2017 г. до 639 млрд. долара. Базисният бюджет е определен на 574 млрд. д. плюс 65 млрд. д. за текущи военни операции в чужбина. Повишаването на парите за отбрана е най-голямото от времето на президента Роналд Рейгън през 80-те години на миналия век.

Министерството на вътрешната сигурност ще получи с 6,8 процента повече средства - 44,1 млрд. д., включително незабавно 1,5 млрд. д. за строителство на стена по границата с Мексико през текущата година, допълва ДПА. Идната година за тази цел ще бъдат отделени 2,6 млрд. долара.

Средствата за защита на околната среда са орязани с 31 процента, на дипломатическото ведомство - с 28 процента, а на министерството на жилищното строителство и градоустройството - с 13,2 процента. Над 3000 служители на Агенцията за защита на околната среда ще загубят работата си, а редица програми за борба с климатичните промени ще бъдат ликвидирани.

Финансирането на Корпорацията за обществено радио- и телевизионно излъчване, която подпомага финансирането на държавните радио и телевизия, е сведено до нула, както и парите на Института за музейни и библиотечни услуги, на Националната фондация за изкуства, за правна помощ за бедните, за помощ за отопление за хората с ниски доходи и други.

Предложението предвижда и намаляване с 650 милиона на средствата за международни организации като Световната банка.

Следващата фискална година в САЩ започва на 1 октомври и ще продължи до 30 септември 2018 година. Бюджетните планове на президента излагат приоритетите на администрацията, но трябва да бъдат одобрени от Конгреса и винаги търпят промяна в процеса, отбелязва Си Ен Ен

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.