• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Въвеждането на 5G технологиите обсъждат експерти в Барселона

Въвеждането на 5G технологиите обсъждат експерти в Барселона

/КРОСС/ „5G Бяла книга" беше публикувана по време на Световния мобилен конгрес, който приключва днес в Барселона. Документът е изготвен от Сдружението „Следващо поколение мобилни мрежи" (СПММ) и прави цялостен преглед на пътната карта за 5G стандартизация до 2020 година и след това. Публикуването на документа беше определено от експерти като важна първа стъпка към въвеждането на 5G технологията.

Главният технически директор на Телеком Аустриа Груп (ТАГ) и член на управителния съвет на СПММ Гюнтер Отендорфер коментира, че тенденцията за все по-голямо търсене на все по-бързи услуги за трансфер на мобилни данни ще се увеличава през следващите години. „За да бъде в състояние да отговори на бъдещите нужди на клиентите, 5G трябва да е влязла в употреба до 2020 г.", добави той.

Макар 4G LTE мрежите още да не са масово явление, редица компании вече гледат към техния наследник и искат отсега да се подготвят за него, като инвестират огромни средства в разработването на мрежите от пето поколение. Европейската комисия също отделя значителни ресурси за изследователска работа за 5G. Мрежите от пето поколение са част от плана на комисията „Хоризонт 2020" за научни изследвания и иновации. ТАГ, част от която е Мтел, проучва множеството въпроси, свързани с бъдещите технологии, в партньорство с Техническия университет във Виена.

Прогнозите на експерти сочат, че първите 5G системи трябва да са онлайн през 2020 година. Бъдещата технология означава не само по-бърз безжичен интернет, повече свързаност между човек и машина (Интернет на нещата - Internet of Things) и по-ниска консумация на енергия, но и нови мобилни базови станции, по-голямо географско покритие на базовите станции и по-широк честотен спектър. В същото време, по-високата скорост на трансфер на данни ще даде възможност за нови приложения и нови бизнес модели.

ТАГ непрекъснато инвестира в развитието на мрежата и по-нататъшното развитие на необходимите технологии. Само за последните десет години Мтел, българският телеком в групата, е инвестирал над 1,7 млрд. лв. за развитие и оптимизация на своята мрежа, както и за развитие на продуктите и услугите, които предлага на клиентите. Планираните инвестиции за 2015 г. са повече от 150 млн. лева.


Telekom Austria Group се търгува на Виенската стокова борса от ноември 2000 година. Групата е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 милиона клиенти на всички пазари, на които оперира. Към момента TAG оперира в осем държави: Австрия (А1), Словения (Si.mobil), Хърватия (Vipnet), Сърбия и Македония (Vip operator), България (Мобилтел), Беларус (velcom) и Лихтенщайн (mobilkom Liechtenstein). Общият пазар на осемте държави обхваща около 41 милиона жители. В края на 2012 г. общите приходи на групата са били 4,33 млрд. евро.

Мобилтел е водеща компания на пазара на телекомуникации в България, част от Telekom Austria Group. Днес телекомът с пазарен дял от 37,8% предоставя своите услуги на над 4,1 милиона клиенти. Компанията има важна роля като двигател на икономиката и обществото с инвестиции, надхвърлящи 2,5 млрд. лв. от основаването си през 1995 година. След придобиването на два от най-големите фиксирани оператори в страната през 2011 г., компанията се превърна в цялостен телеком доставчик. Телекомът предоставя на своите клиенти мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет и цифрова телевизия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.