• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Сметната палата започва проверка на Центъра за градска мобилност

Сметната палата започва проверка на Центъра за градска мобилност

/КРОСС/ Заповедта за проверка от Сметната палата е била връчена на Центъра за градска мобилност заповедта на Центъра за градска мобилност, съобщи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция „Фокус". Проверката бе възложена от Народното събрание.

„Изпратих резултатите и от старата, и от новата проверка на Държавната финансова инспекция, така че проверката от Финансовата инспекция също започва. Ще се работи паралелно от Финансовата инспекция и Сметната палата", поясни кметът на София. Тя подчерта, че очаква пълно съдействие от страната на Центъра за градска мобилност. „Преди няколко дни обявих резултатите от проверката от вътрешния одит, които показа, че от проверените обществени поръчки за 2015 и началото на 2016 г. бяха открити нарушения при три. Тази проверка изпратих на Държавната финансова инспекция и вече имам резултатите и от възложената техническа проверка за изпълнението на спирконавесите, по повод на които поисках отстраняването на ръководството на ЦГМ", подчерта Фандъкова. Тя поясни, че в момента се провежда нов конкурс и подчерта,че се надява Общинският съвет да подбере подходящи хора, които да ръководят ЦГМ, за да не се стига отново до подобни случки. „От техническата експертиза стана ясно, че има сериозни несъответствия между изпълнението и заложените технически параметри в договора и изискванията на ЦГМ", поясни Фандъкова. „Поисках да се прекрати договорът на изпълнителя и да бъде възстановена цялата платена сума и съответно Центърът за градска мобилност да поеме поддръжката на тези спирконавеси", обясни Фандъкова. „Ако изпълнителите не се съгласят на това ще се заведат дела, за да може да се претендира цялата сума, което договорът напълно позволява", добави кметът. По думите ѝ това следва да е поредният урок за фирмите при тяхното изпълнение, защото най-големите изисквания от страна на хората са по отношение на качеството и нито един служител или фирма не може да си позволява с лека ръка да нарушава изискванията. „Затова съм поискала и освобождаването на председателя на комисията, която е приемала тези спирки, защото очевидно това е пропусната възможност да се претендира пред изпълнителите", коментира Фандъкова.

На 20 май парламентът единодушно реши да възложи на Сметната палата извършването на одит на „Център за градска мобилност" - София за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г. До проверката се стигна след като в края на април зам.-кметът на София по транспорта Любомир Христов и ръководството на общинското дружество подадоха оставки след журналистическо разследване за обществена поръчка за ремонт на спирки, възложена на фирма, свързана със съпруга на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева, която подаде оставка като народен представител.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Г.Дечев

И вчера и днес и в този момент центъра се ръководи от уж отстраненият борд в лицето на Свилен.Нищо ,ама нищо старо не се е променило!Тъжно и жалко представление на една объркана и уплашена жена, която не може изобщо да си даде сметка за реалноститЕ в ЦГМ.

29.06.2016 14:37:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.