• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Николай Цонков: Подготвя се пореден грабеж на МО за 180 млн. лв.

Николай Цонков: Подготвя се пореден грабеж на МО за 180 млн. лв.

/КРОСС/ „Подготвя се поредният грабеж от страна на Министерство на отбраната на стойност 180 млн. лв., зад гърба на българския парламент и в грубо погазване на българските закони и на националния ни интерес“. Това заяви пред медиите в парламента народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков. Той припомни, че на 19.08.2018г, МО обявява обществена поръчка, без договаряне, без публикуване, за ремонт на бойни самолети СУ-25. Депутатът допълни, че са изпратени покани до 2 компании – в Беларус и в Русия. „Буди недоумение- защо само до точно тези 2 компании се изпращат покани“, подчерта Цонков и обясни, че се връща отговор само от белоруската компания.

Според него има и следващо грубо погазване на българския национален интерес – тази поръчка е на прогнозна стойност 82 млн. лв., а предложението е за няколко пъти по-висока цена – 180 млн. лв. „Възникват въпроси – защо само 1 компания участва в обществената поръчка? Защо поръчката придобива различна стойност? Имаме български завод „Авионамс“, който е специализиран в ремонта на самолети и хеликоптери. Защо той не е поканен да участва?“, попита народният представител.

Цонков припомни, че на въпрос, по време на парламентарен контрол, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов грубо е излъгал- казал, че не е бил уведомен, че българският завод може да извърши такъв ремонт. Той подчерта, че заводът има лиценз и, в лицето на ръководството си, е уведомил принципала си- МО, в официално писмо, че „Авионамс“ може да извърши поръчката и то за много по-ниска стойност.  

Атанас Зафиров: БСП е за модернизация на техниката на ВВС, но не и при такива условия

„БСП винаги е била не само за модернизация и обновяване на техниката и въоръжението на ВВС, но и за ремонт и модернизация на съществуващата техника“, заяви Атанас Зафиров – член на ИБ на НС на БСП. Той коментира, че сделката започва от 41 млн. лв., скача на 80 млн. лв.,в стремеж да бъде заобиколен парламентът, сделки под 100 млн. лв. не се гледат в НС. Според него в един момент, когато победителят е предизвестен, предварително спечелилият поръчката участник  дава своята цена от над 300 млн. лв. , но в крайна сметка си стискат ръцете за 180 млн. лв. „Що за сделка е тази?“, попита той. По думите му с т. нар. "рамково споразумение" и разсрочването на сумата за няколко години се прескача отново необходимостта поръчката да се гледа в НС.

Атанас Зафиров припомни, че за „Авионамс“ е получено уверение от премиера, че ще започне да извършва дейностите, за които е купен – ремонт и модернизация и на самолети. „Премиерът каза: „Ремонтът в Полша е глупост, при условие, че имаме завод в България“.  За две години- какво се направи и готово ли е това управление да остави 300 авиоспециалисти без работа, давайки поръчката на фирма в Беларус?“, постави въпроса Зафиров. Той подчерта, че левицата настоява сделката да бъде преразгледана и да бъде защитен българският национален интерес като се намери начин „Авионамс“ да участва в сделката. Той подчерта, че това искане стъпва и на писмо на синдикатите в завода, които са заявили това свое желание и възможности да участват.  По думите му от самото начало има неяснота- какво точно ще включва тази поръчка – дали само ремонт, дали и модернизация. „Ако ще има и модернизация, са основателни съмненията, че парите няма да стигнат. МО обяснява, че ще се включат в тази сума, но това означава че няма да се ремонтират и 14-те самолета, защото няма да има достатъчно средства“, заключи Атанас Зафиров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.