• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Делегация от Тараклийския район, Молдова с работно посещение в София

Делегация от Тараклийския район, Молдова с работно посещение в София

/КРОСС/ Представителна делегация от Тараклийския район, Молдова - регион с компактно население на българи направи работно посещение в София. Нейните членове, водени от Вячеслав Лупов, проведоха серия от срещи с български официални лица, обсъждайки широк спектър от въпроси.

Посещението започна със среща в Народното събрание, където депутатите от уважение към членовете на делегацията ги поздравиха изправени с овации. По инициатива на заместник-председател на БСП Георги Йорданов се проведе дискусия с участието на членове на парламентарната комисия по въпросите на българите в чужбина. Бе проведена плодотворна размяна на мнения по теми като образование и културния обмен. В
хода на разговора бяха засегнати чувствителните моменти, засягащи бесарабските българи и начини за преодоляване на съществуващите трудности.

Ръководителят на делегацията Вячеслав Лупов получи уверения от представители на парламентарните фракции, че българската страна, независимо от партийната принадлежност, ще предприеме всички необходими мерки за своевременна помощ в ситуации, когато става въпрос за подкрепа на българската диаспора в Молдова.

По време на работната среща в Министерството на културата бяха обсъдени конкретни проекти за опазване на българското културно наследство в Молдова. Съгласувано е да се координират усилията за участие в международни проекти, които допринасят за опазването на националните обичаи и традиции на бесарабските българи.

Бяха проведени и срещи в Министерството на образованието, където страните обсъдиха текущото състояние на преподаването на българския език в училищата и детските градини в района на Тараклия. Вячеслав Лупов също предложи да помогне в стартирането на курсове за обучение на български за възрастни.

По време на посещението се проведе среща с ръководството на Университета по библиотечни науки и информационни технологии. Съдружниците повдигнаха въпроса за взаимноизгодно сътрудничество с държавния университет в Тараклия, включително обмен на студенти и повишаване на квалификацията на учителите.

Накрая на посещението, Вячеслав Лупов даде интервю за българска телевизия, запознавайки населението в България с текущото положение и проблемите, които се отнасят до общността на бесарабските българи в Молдова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.