• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Момчил Неков: Законът за розата трябва да е справедлив

Момчил Неков: Законът за розата трябва да е справедлив

/КРОСС/ “България има уникален продукт на признато световно ниво - българското розово масло, което столетия вече слави страната ни. Държавата трябва да играе роля в търсене на пазари, обучаване на кадри и улесняване правилата за наемен труд.” Това коментира Момчил Неков, кандидат за член на Европейския парламент от "БСП за България" в град Карлово на празника на розата. 

По думите му цената, на която се изкупува розовият цвят, трябва да е справедлива и да дава стимул на хората в региона да продължат да отглеждат роза у нас. 

“Законът за розата е задължителна стъпка, но не трябва да се използва за натиск към най-малките. По-малко бюрокрация и изисквания, които да са съразмерни и справедливи за производителите и преработвателите. Само така може да се гарантира, че ще има суровина и работна ръка. Държавата трябва да създава условия за развитие, а не само изисквания за производителите и преработвателите” допълни още Момчил Неков. 

Българското розово масло е продукт със защитено географско означение, признат в целия Европейски съюз от 2014 г. 

“След проведени срещи в Главна дирекция “Земеделие” към Европейската комисия, се радвам, че успях да защитя включването на българското розово масло в международното споразумение с Китай. Това е важно, защото освен видимост, дава и защита от имитация на уникалния ни продукт на този огромен пазар”, сподели Момчил Неков пред присъстващите производители на продукти от българска роза. 

“Грижата за малките розопроизводители трябва да бъде осъзнат ангажимент на държавата. Хората от населените места в община Карлово разчитат на доходите от ежегодния тежък труд, който полагат за своите малките градини с розови насаждения. Държавата е длъжна да балансира присъствието на пазара както на големите, така и на малките, а не да създава изкуствени конфликти между тях. Малките розопроизводители съхраняват вековния поминък в района и въпросът би могъл да има демографски отзвук. Необгрижването на държавата може да доведе до още повече демографски проблеми в региона”, коментира Веска Ненчева, народен представител от ПГ на "БСП за България", която също взе участие в честванията по случай празника на розата в Карлово.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.