• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

5000 евро е таксата за преминаване на мигрант

5000 евро е таксата за преминаване на мигрант

/КРОСС/ За първи път службите за сигурност разбиха канал за трафик на бежанци през аерогара София. Задържани са 2-ма гранични полицаи, които са били част от престъпната схема. До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи. Останалите двама са организатори на канала, чужди граждани, които общо взето пребивават у нас от около, а може би и повече от 10 години. Останалите двама са лица, които са се възползвали от този канал. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с акцията на Летище "София" от снощи по линия на нелегалната миграция, съобщава БНТ.

"На практика става дума за трафик на чужденци, за лица, които пристигат от различни дестинации. Например, последният който е задържан, е от Кипър. Пристига на Летище "София" с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи. Таксата, ако мога така да се изразя, за преминаване на чужденец (влезлият е гражданин на Бангладеш, организаторите също са съпричастни към тази страна) е в размер на 5 000 евро на човек. Таксата, която един граничен полицай е следвало да получи, е в размер на 4 000 лева", обясни Цацаров.

По думите му, работено е доста старателно и в малко по-тежки условия. Аерогарата не е пространство, в което е възможно да се осъществява наблюдение и всякакви други начини за наблюдение, чрез които престъпленията могат да се документират. „Но благодаря и на НДБОП и на Специализирана прокуратура, МВП. За първи път е на лице канал за трафик на чужденци през аерогара", каза още Сотир Цацаров.

Вече има двама задържани гранични полицаи - за жалост участници от наша страна. Които работят на летището. Двама са тези, които са каналджиите и двама са тези, които е трябвало да бъдат прехвърлени. Работим в момента - намерени са голяма сума пари и се правят обиски в момента. В тази операция - тя се ръководи от прокуратурата, естествено - от специализираната прокуратура - там са включени експерти от ДАНС, от СДВР и от вътрешния отдел на МВР, допълни Валентин Радев - министър на вътрешните работи.

В момента вследствие на намаляване на мигрантския натиск, защото отчитаме и такава тенденция по границата, се стеснява бизнес средата. Има конкурентни групи, които работят, но към момента тази, която беше неутрализирана, можем да кажем, че е една от най-сериозните групи - най-сериозния канал, който работи не само на територията на страната. Обхваща цялата линия от Сирия-Турция до Западна Европа, коментира Младен Маринов - главен секретар на МВР.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.