• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Десислава Танева: До момента няма заразено месо в търговската мрежа

Десислава Танева: До момента няма заразено месо в търговската мрежа

/КРОСС/ Трагедия - така местните хора и стопаните на един от най-големите свинекомплекси на България определят заразата, която проникна в село Бръшлен. 40 хиляди свине се унищожават там заради чумата. В другата свинеферма в Русенско, в село Николово, продължава умъртвяването на 17 000 прасета. Има ли опасност целият отрасъл да бъде заличен, има ли допуснати грешки, закъснели мерки на държавата, как ще се загробват толкова тонове животни без опасност от екокатастрофа, къде са ни екарисажите, как ще се обезщетяват засегнатите, ще стане ли свинското деликатес, може ли заразено месо да стигне до чиниите ни - на тези и още въпроси отговор се опита да даде министъра на земеделието Десислава Танева, която беше гост в сутрешния блок на БНТ.

Имаме повод за критика от ЕК при този пик на заболяването в момента, каза министър Танева. По нейно мнение със сигурност е имало мерки, които да бъдат взети по-добре. Тя заяви, че е безспорно, че в Бръшлен ще си получат обезщетенията. Цената, която хората ще получат, ще бъде равна на пазарната. Със сигурност става въпрос за милиони, каза министърът. Поискали сме средства от ЕК за борба с разпространението на заразата още миналата година. От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки са поискани за възстановяване 1 млн. и 400 хиляди лева. Но до момента няма решение за това, каза Танева.

Земеделският министър заяви, че сектор "свиневъдство" е под огромна заплаха и определи ситуацията като изключително тежка. От две седмици на терен, заедно с екипите на БАБХ, са професори и научни сътрудници, които обясняват на хората какво трябва да правят. Ние нямаме друг вариант, друг изход освен да се организираме. Тя каза, че ще се въздържи от личен коментар по отношение на изградената ограда. По нейно мнение трябва да се търси професионалното становище. За нея притеснението трябва да се превърне в осъзнати действия.

Оказа се, че ние имаме проблем с екарисажите. Хората се притесняват от екокатастрофа по Дунава. Министърът беше категорична, че няма опасност. Тя уточни, че екарисажът във Варна работи. Мнението на експертите е, че унищожението трябва да става със загробване.

До момента няма установено заразено месо, влязло в търговската мрежа. Всяка партида отива за проба за АЧС преди да влезе в мрежата. Взети са всички мерки за недопускане на такова месо.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.