• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бойчев за НДК: Очевидно е, че са харчени пари, които не са свързани с председателството

Бойчев за НДК: Очевидно е, че са харчени пари, които не са свързани с председателството

/КРОСС/ Жельо Бойчев, депутат от БСП и член на временната комисия за установяването на фактите и обстоятелствата при изразходването на средствата, предоставени целево на НДК за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС в в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България" на радио „Фокус".

Директорите на НДК през 2016 и 2017 година да бъдат изслушани във временната парламентарна комисия на 24 юли. Това стана ясно след закритото заседание, което проведе комисията за установяването на фактите и обстоятелствата при изразходването на средствата, предоставени целево на НДК за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

- Очаквате ли всички въпросителни около това, което се е случвало и се случва в НДК, да се изяснят и всъщност българските граждани да получат отговор на въпроса злоупотребявано ли е с обществени средства?

- Аз съм доволен, че предложението, което направихме като народни представители от БСП и членове на комисията, се възприе, тъй като имаше едно желание малко бързо да приключи работата на комисията и да не бъдат извикани основните лица. Няма как, изслушвайки министрите, изслушвайки шефовете на служби, главен прокурор, в крайна сметка да не изслушаме и хората, които носят пряка отговорност за това. Това са хората, които по същество са изпълнявали и възлагали обществените поръчки, които носят пряка отговорност за дружеството. Те ще бъдат изслушани в понеделник. Нашата задача не е да правораздаваме, не е това ролята на парламента. Ролята на анкетната комисия обаче е да изведе на показ всички факти и обстоятелства относно подготовката на НДК за предстоящото председателство. И най-вече това как и по какъв начин са харчени парите на българските данъкоплатци, тъй като знаете, че те са от националния бюджет преведени до момента 17 милиона и предстои още 28 милиона да бъдат предоставени на НДК.

- Именно това е работата на комисията. За останалото, разбира се, ще каже и прокуратурата. Само че дейността ѝ във времето е ограничена. От проведените досега заседания обнадежден ли сте, че наистина българските граждани, всъщност които са източникът на тези средства, ще бъдат запознати с фактите и с обстоятелствата и че ще излезе истината около НДК?

- Мога да поема ангажимент, че поне ние като народни представители ще настояваме за това. Аз съм доста смутен от това, което имам възможност да чета и да се запозная с документи, които бяха предоставени на комисията. За мен е крайно необяснимо, предвид множеството сигнали, които има, докладни записки, които цитират и редица нарушения, и редица нередности в дейността на НДК и функционирането, има директни твърдения на министрите, директни откази от предоставяне на финансова информация от НДК, оздравителните бизнес планове на дружеството. За мен това лично е необяснимо как може да се случва в едно дружество, което е на сто процента държавна собственост. Към момента продължава да бъде тайна по същество тези 17 милиона за какво са изхарчени. Очевидно е, че там има средства, които са били харчени за дейности, които са извън обхвата на подготовката на НДК за председателството. Надявам се най-малкото това да бъде една поука за всички, които си мислят, че могат да бъдат над закона и правилата не важат за тях.

- Казахте, че сте се запознали с редица документи, които ви смущават. Това ли е най-смущаващото, че за тези 17 милиона няма разчети и не е ясно къде са отишли?

- Това е едното смущаващо. Другото смущаващо е, че не считам за нормално като ти искат информация, и то да ти я иска министър, вицепремиер, такъв тип информация да бъде отказвана. Не считам за нормално да се взимат решения и тези решения да не се изпълняват от Съвета на директорите от това, което виждам от протоколите. Не считам за нормално да се харчат парите без да има никакъв контрол. Не може да се извършва строителство и да нямаш инвеститорски контрол, да нямаш избран надзор и по същество да се окаже, че нямаш никаква система, по която да приемаш извършената работа - няма екип от хора, които да сертифицират и заверяват месечните плащания и да приемат качеството и количеството на извършената работа. Това например се твърди в писмото, което един от централните изпълнители пише до министъра. Там, мога да цитирам, пише, че не е получено нито едно междинно плащане след аванса до момента и че НДК не е обезпечило екип да прегледа и приеме извършената работа. По същество има неясен статут на строежа, съгласно Закона за устройство на територията. Изключително скандално е, че към момента нямаш одобрен работен проект, нямаш яснота кое подлежи да бъде с разрешение за строеж, кое като текущ ремонт. Въобще низ от... не знам каква дума да използвам, защото те ми се струва, че не се дължат на незнание и на глупост част от действията. Затова в самото създаване и подготовка на идейния проект и провежданите процедури се виждат много пропуски.

- Сега въпросът, който в обществото си задаваме все по-често, е ще се справим ли в срок и навреме да се подготвим за българското председателство? Вие как оценявате тази възможност?

- Вижте, питаме министрите. Министърът на културата, който сега отговаря за НДК - Боил Банов каза, че има уверение, че ще се справят. Обаче това, което аз чета като документация и като справки за момента ми изглежда доста трудно, тъй като в голяма степен тези недъзи, за които говоря, не са коригирани. Мога да прочета още едно твърдение от писмото на изпълнителя, съгласно договора. Той казва, че технологичното време за изпълнение на основния договор и допълнителните дейности е минимум 140 дни. Искам да обърна внимание, че тези допълнителни дейности вече са предложени от работната група, те са приети с второто решение на Министерски съвет като предмет на бъдещо анексиране към основния договор, което е съгласувано с Агенцията за обществени поръчки. И то е част от тези 28 милиона, но те нямат нито разписан още към договора анекс със строителя, нито възлагане на тези допълнителни дейности. Технологично няма как да се изпълняват само основните, без допълнителните, просто трябва да се изпълняват заедно двете. И към момента е ясно, че няма такъв тип възлагане на тези дейности. А строителят казва, че му трябват минимум 140 дни. Сега нека вашите слушатели направят сметка какъв ден е в момента и колко време остава за изпълнението на един такъв сложен обект. Във всички положения сме пред риск да не изпълним голяма част от дейностите, които са свързани с иноватиране на сградата за посрещане на председателството.

- Как смятате, че ще се отразят всички тези скандали около НДК на имиджа на страната ни в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз? В медийното пространство преди известно време се появи една информация, че дори посланици на различни европейски страни неофициално са декларирали, че не желаят да се провежда председателство в сграда, за която има съмнения за корупция.

- Какво са твърдели посланиците аз не мога да кажа, но очевидно е, че тази тема и този скандал изместват фокуса на подготовката на председателството и няма как да се правим, че не съществува. Това са фактите към момента. Колкото и да е неприятно, това трябва да бъде констатирано. Затова е важно тази комисия час по-скоро да излезе и да излезе и да изсветли всички информации, с които разполага, за да не остане впечатлението у хората, че нещо се покрива. Съвсем резонният въпрос, говорейки досега за всички тези нарушения, е да се зададе въпросът кой, как, по какъв начин е покровителствал тези хора.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.