• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

18-годишна се заля с вряло олио в McDonalds, НОИ не признава злополуката като трудова

18-годишна се заля с вряло олио в McDonalds, НОИ не признава злополуката като трудова

/КРОСС/ Така изглеждаше ръката на дъщеря ми след злополука по време на работа в един от обектите на McDonalds на Златни пясъци, и която не признават за трудова.С една дума нарочно си я причинила, написа до варненския сайт petel.bg. Гергана Илиева, която изпрати и шокиращи снимки.
С горчив вкус в устата ще си спомня първата работа в живота си 18-годишната Ива Радева.
Момичето се заляло с горещо олио, от което кожата й буквално се отлепила, разказа пред "Петел" майка й Гергана.

След като завършило средното си образование тази година, момичето с радост съобщава на майка си, че заминава да работи за лятото на Златните в киоск на Макдоналдс.
Въодушевлението й е напълно разбираемо, тъй като не само, че Ива сама е успяла да си намери работата, но фирмата осигурява на служителите си стая в хостел, за периодите, когато слизат от нощна смяна и на следващата вечер трябва пак да застъпят.
Лошото е, че надницата е 2,50 лева за час, но Ива приема с благодарност първата си работа. Нещата вървят сравнително спокойно до фаталната нощ на 8 срещу 9 септември, когато в около 3,30 - 4 часа тя се хваща да почисти фритюрника. В едната си ръка държи канче с вряло олио, с което трябва да облее ваничките за пържене на картофки.
„Не знам как стана, как успях да си изкривя ръката с канчето, че си полях другата от дланта почти до лакътя. Изпищях. Дойде мениджърката да види какво стана и веднага ме накара да си смъкна тениската, защото ръкава й беше целия залят. Наложи опареното с краставички, за да облекчи болката", разказва Ива. По график е трябвало смяната й да продължи до 7 часа сутринта. Тя естествено, очаква, че смяната й ще бъде прекратена заради инцидента и някой ще й окаже медицинска помощ.
Вместо това обаче тя постоянно слуша, че ще се оправи, че до няколко дни изгореното ще мине. „Тръгнахме с мениджърката към другия киоск на Златните, където отиваме винаги, за да съобщим, че приключваме работата за деня. Казахме на ръководителят, който беше в другия обект, какво е станало, и той ми предложи някакво мазило. И толкова! Казаха ми, че раната ще се оправи, че няма страшно. Не ми предложиха да ме заведат да ме види лекар, дори не ме освободиха от смяна. Прибрах се в стаята в хостела и вечерта трябваше отново да се върна на работа. Мениджърът, който беше на смяна, попита защо не сме му съобщили за случилото се, притесни се много и каза: „Как ще те върнем така на майка ти!?", разказва още Ива.
На лекар тя отива чак два дни след инцидента, когато й се полагат няколко почивни дни. „Не знаех какво да правя, мениджърите ми наприказваха всякакви неща, говореха, че ще ми мине до няколко дни и аз просто... Изкарах последната нощна смяна на касата. Питаха ме дали мога поне парите на клиентите да взимам и аз се съгласих", коментира момичето в отговор на въпроса защо самата тя не е потърсила лекар, а е търпяла болките от изгореното и е продължавала да застъпва нощните смени.

Приемат момичето за лечение в болница

След като се прибира във Варна, отива при леля си, която щом вижда за какви сериозни поражения става въпрос, веднага я води в клиниката по термична травма на Военноморска болница. „Приеха ме в болницата за пет дни. На самото приемане беше някакъв ужас - трябваше с пинцети да ми отстранят мъртвата кожа. Болеше страшно много", спомня си момичето. Щом я настаняват в болничната стая обаче, от фирмата започват да й звънят, като настояват да определи злополуката пред лекарите като битова, а не като трудова.
„Сега спорът е, че НОИ не признава злополуката като трудова, въпреки че е станало в работно време на работното й място. Основанието е, че Ива не била потърсила медицинска помощ в определения от закона срок", обяснява майката на момичето Гергана Илиева. Разказва, че се е опитвала да се разбере с фирмата, но й отказали. Предложила им извънсъдебно споразумение, което да удовлетворява и двете страни, но нищо не постигнала. „Сега вече не става дума за обезщетение, а за истината. Според мен в закона има противоречие и оттам се обърква всичко. От една страна НОИ признава обстоятелството, че инцидента е станал в работно време, но не го признава за трудов - това е парадокс", коментира Илиева. Тя е категорична, че ще защитава правдата на дъщеря си до край чрез съда.
„Единственото, което искам, е, в документите ми да признаят трудовата злополука, както и факта, че не сме ползвали огнеупорни ръкавици при чистенето на фритюрниците, не защото аз не съм искала, а защото такива предпазни средства изобщо не са ни дали. Просто искам да излезе истината", коментира момичето. Оттук нататък тя се надява цялата тази кошмарна история да остане зад гърба й. „Дали бих си купила храна от Макдоналдс като бивш служител? - никога", завършва разказа си с горчива усмивка Ива.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

разрешението

Най-накрая ги осъдих, след 2 години , след толкова лъжи от тяхна страна,дори на делото , на което аз не присъствах,те разчитаха на думи и свидетели с тяхно мнение, а аз се подготвих със снимки, факти и тнт

17.08.2016 08:36:31

Анонимен

Руснаците забраниха на "Макдоналдс" да развива дейност в Русия. Забранете тия хамбургери и в БГ. Да ядем дюнери.

20.10.2014 21:37:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.