• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Административният съд в Русе потвърди спирането на мощности на "Монтюпе" заради замърсяване

Административният съд в Русе потвърди спирането на мощности на "Монтюпе" заради замърсяване

/КРОСС/Административният съд в Русе не уважи искането на френския завод за автомобилни части "Монтюпе" за спиране предварителното изпълнение на заповедта на Регионална инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), предаде БГНЕС. Заповедта на директора на РИОСВ постановява извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алуминий.

Принудителната административна мярка бе наложена на 23 септември заради замърсяване на въздуха над допустимото. Пломбирането на една от леярните на завода бе извършено от екип на екоинспекцията на 25 септември, припомня БГНЕС. Тогава от РИОСВ обясняват, че до тази заповед се е стигнало заради натрупани през годините от 2012 насам множество административни нарушения.

Самата "Монтюпе" смята, че е набедена за обгазяването на Русе, и настоя действителните замърсители да бъдат открити, посочени и санкционирани. Адвокатите на завода отбелязаха в съда, че спиране на производството ще нанесе значителни вреди на дружеството.

Произвежданата продукция в карусел 1 възлиза на близо 20% от оборота на дружеството и има възможност "Ауди" изобщо да се откаже от услугите на фирмата у нас, посочиха те.

Юрисконсултът на РИОСВ - Русе, припомни за три административни производства срещу завода за последната година и цитира лабораторните данни за замърсяване на въздуха, взети от "Монтюпе", които сочат предпоставка за повишен риск за здравето на хората в някои райони на града.

"Не следва да се дава предимство на частния интерес за сметка на обществения. Причиняването на евентуални значителни вреди на дружеството не би могло да се противопостави на евентуално увреждане на здравето на хората", гласи определението на съдия Вилиана Върбанова.

Определението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния административен съд, а делото за оспорване на самата заповед за извеждане от експлоатация на карусел 1 ще се гледа на 9 ноември.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.