• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Проф. Тодор Кантарджиев: В момента имаме 5 лаболаторно доказани случая на морбили и още около 10 със съмнение за тази болест

Проф. Тодор Кантарджиев: В момента имаме 5 лаболаторно доказани случая на морбили и още около 10 със съмнение за тази болест

/КРОСС/Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за Агенция „Фокус" във връзка с болестта морбили.

Фокус:Проф. Кантарджиев, вчера здравният министър Илко Семерджиев подписа заповед за създаването на Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост от морбили, в който Вие сте член. Бихте ли пояснили каква точно ще е функцията на този съвет?
Тодор Кантарджиев: Практика е да се създават, при кризисни ситуации, такива съвети, които трябва да реагират на създалата се ситуация. Председател на съвета е д-р Галин Каменов, заместник-министър на здравеопазването, а секретар - д-р Ангел Кунчев - главен държавен главен инспектор. В състава на този Национален координационен съвет са включени проф. Ива Христова, национален консултант по вирусология от Националния център по заразни и паразитни болести; проф. Йорданка Стоилова, национален консултант по епидемиология в МУ-Пловдив; д-р Андрей Галев, национален консултант по епидемиология от ВМА; проф. Таня Червенякова, национален консултант по инфекциозни болести от специализираната болница по инфекциозни болести и директорът на Националния център - аз. Нашата работа е първо да анализираме епидемиологичната обстановка в страната по отношение на морбили и да правим предложения относно противоепидемичните мерки за ограничаването. Също така, ние можем да предлагаме на политическото ръководство на министерството и на министъра на здравеопазването предложения, свързани с оперативната организация на дейностите по ограничаване на разпространението на морбили. Какво значи това - ако трябва да се командироват хора от РЗИ, от други области на местата, които са засегнати да се окаже такава помощ. Също така, съветът оказва съдействие при преодоляване на затрудняването за реализиране мерките за ограничаване разпространението. Ако има засегнат един град или село и се налага ваксини от съседна област да бъдат прехвърлени натам. Освен това, на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести всеки гражданин може да види каква е ситуацията с морбилите в момента. Днес бяха получени материали на 5 деца, съмнителни за морбили. За съжаление, това са много малки деца, това са бебета до 1-годишна възраст - на 5 месеца, на 7 месеца, на 8 месеца, на 6 месеца и на 2 месеца, почти новородено. Всички тези деца бяха изследвани и в два от случаите потвърждаваме наличието на морбили. Въпреки, че тези деца не са имунизирани, обикновено малките деца, когато се родят получават антитела от своите майки по време на бременност. Белтъците, които трябва да се борят с дадена инфекция ги получават. Дори антителата в децата са много повече от тези, които са в кръвта на майката. За съжаление при тези 5 малки деца такива антитела няма. Засега потвърдените случаи са 2. Със случаите от предишните дни, те стават 5 потвърдени лабораторно случаи. Материалите от първите случаи, в които изолирахме РНК от урината на болните, на две жени на 20 и 24 години, сега тече изследване, свързано с генетични методи, за да разберем до началото на другата седмица, откъде е дошъл морбилният щам - от Румъния, епидемията, която вече е над 350 болни хора или от Западна Европа, възможно е и от Средния Изток - Афганистан, Пакистан Индия. 
Фокус: Каква е епидемиологичната обстановка в страната по отношение на морбили в момента? 
Тодор Кантарджиев: Освен доказаните 5 лаболаторни случая и другите много вероятно, тези 5 деца, които изпратихме сега, след 10 дни трябва отново да се изпрати на тези деца, може би и при тях ще се докаже морбилна инфекция. В момента от РЗИ- Пловдив чакаме още 4 серумни проби. Чакаме ги, утре до обед ще имаме и техните резултати. 
Фокус: Какви мерки са взети за ограничаването на разпространението на заболяването?
Тодор Кантарджиев: Най-важните мерки, които се вземат на неразпространяване на дадена ваксинопредтвратима инфекция, каквато е морбили, е навременното спазване на задължителния имунизационен календар. Засега, тези 5 случая на деца, които са изпратени за изследване в лабораторията, те са още много малки, те не са били имунизирани. Най-важното е децата до 1-годишна възраст да се пазят от контакти с външни за семейството хора. Това българинът винаги го е знаел. Даже през първите 40 дни, освен майката и бащата, никой не трябва да контактува с детето. До първата година също трябва да бъдат строго пазени от контакт с други хора. Това е най-важното, защото ваксинацията срещу морбили е от 1-годишна възраст, затова децата не трябва да контактуват нито с деца, нито с млади възрастни. 
Фокус: Кои са най-застрашените групи хора и до какви усложнения може да доведе морбили?
Тодор Кантарджиев: Най-застрашени са децата преди изграждане на имунитет и преди ваксинацията, която се прави на 1-годишна възраст, на 13-тия месец. Много добре да се направи ваксинация на 12-13-годишна възраст. Има писмо от Министерството на здравеопазването до всички извършващи имунизация лични лекари да приведат в известност кои деца са с пропусната имунизация. Това са деца на 2-3-4-5-6-7 години, които по някаква причина са пропуснати да бъдат имунизирани за морбили. Също така лицата, които са над 13 години, които не са имунизирани с втората ваксина. Ваксината за морбилие една тройна, съдържаща антигени срещу живи вируси, срещу морбили, срещу паротит, срещу рубеола. 
Фокус: До какви усложнения може да доведе заболяването морбили?
Тодор Кантарджиев: Заболяването морбили при децата минава леко. И при малкото хора, които имат само една ваксинация и заболяват, минава доста леко. Но заболяването може да има своите усложнения. При 1000 разболели се деца, може да се стигне до усложнение със смъртен случай. Обикновено усложненията са от дихателната система, развиване на пневмония. Прекарването на заболяването морбили може да доведе до едни по-късни неврологични прояви със засягане на централната нервна система.
Фокус: Има ли определени региони в страната, където заболеваемостта е по-висока?
Тодор Кантарджиев: В момента имаме само 5 доказани лабораторно случая и още съмнителни около 10 в региона на Пловдив. Бяха изпратени 2 проби за съмнения за това заболяване от град Русе. Едната проба - преди около седмица, другата - от преди три дни. И двете са отрицателни, децата нямат морбили. Даже едното от децата, доказахме, че е имунизирано.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не се казва ЛАБОЛАТОРИЯ, а ЛИБЕРАТОРИЯ.

29.03.2017 09:54:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.