• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Бивш член на КЕВР: Тези, които подават жалба за "Цанков камък", са много далеч от темата

Бивш член на КЕВР: Тези, които подават жалба за "Цанков камък", са много далеч от темата

/КРОСС/ Тези, които подават жалбата за язовир "Цанков камък", са далеч от темата като информация и експертиза. Това каза пред БНР експертът и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков:

„За да се доближа максимално до понятийния апарат и инструментариум на тези, които са внесли жалбата, ще кажа, че не е достатъчно да си видял апарат за електрошок или гинекологичен стол, за да имаш претенции да бъдеш психиатър или гинеколог. Т.е. много са далече и информационно, и като експертиза, и квалификация тези, които подават жалбата, за да може да се разбере нещо, а още по-малко, за да може прокуратурата или тези, които ще се занимават, да могат да си съставят някакво мнение за това изобщо какво се случва.
Какво разбирам аз от цялата работа? Разбирам, че след 7-годишна експлоатация се налага проверка, правила, вътрешни, а вероятно и договор, на дъното на язовирната част. Там още при изграждането и при проектирането на проекта се знае, че заради една река, която върви по дъното на язовира и на която е трябвало да се извършват противофилтрационни мероприятия, е трябвало тези противофилтрационни мероприятия, състоящи се в изграждане на мембрана, на пръскан бетон и на инжекционни завеси, да се защити самото дъно от тези неща. Всички тези мероприятия са извършени и сега се прави преглед на най-деликатното от тях - геомембраната".

Според Божков централата няма чак такова значение за енергетиката у нас и ползите са по-скоро социални и за контрол на речните разливи:

„Непрекъснато се говори за това, че обектът има електроенергийно значение.Твърдението им, първо, че централата е 80 мегавата, е невярно, тя е с 86 мегавата инсталирана мощност, че не представлява кой знае какъв интерес от електроенергийна гледна точка като базова мощност, тя има значение като върхова мощност, че освен това има още почти 2 мегавата, които са разположени на екологичния минимум".
Еленко Божков обясни и какво е оскъпило проекта:

„И много важно нещо - това е защо принципно се е оскъпил този проект. Значи, излиза и се вижда, че проектът се оскъпява особено от изграждането на един път, който е в участъка Смолян - Стамболийски, т.е. участъка Девин - Михалково, 21 километра. Това е един сериозен дефект, бих казал, на целия проект, изграждането на този път и начина, по който е изграден. Освен това той не е в активите на НЕК, виси на НЕК като финансиране. Освен това никой не ще този път да го експлоатира и да го стопанисва".
Според експерта правителството трябва да вземе решение за стопанисване на пътя, но това не трябва да бъде НЕК.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Още те тресе тока!

16.08.2017 23:24:03

Анонимен

ЕКСПЕРТ Е ПО ВЗИМАНЕ НА РУСКИ РУБЛИ

16.08.2017 21:49:51

Анонимен

"НАГЛЕЦА СЕ ИЗКАЗА" - Я ОДИ У... МЕРУДИЯ!!! Човека е прав!!! За разлика от теб, Палавата Дессс и оня уръпляк Сашето, Еленко Божков е ЕКСПЕРТ!!! Цял живот това му е работата! Както казва Божков а аз бих перифразирал: Това, че те е треснал електрошок и си се качвал на "магарето", не те прави нито психиатър, нито гинеколог!!!

16.08.2017 18:47:51

Анонимен

НАГЛЕЦА СЕ ИЗКАЗА

16.08.2017 15:56:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.