• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Д. Добрев: Арбитражното решение няма да повлияе цената на електроенергията

Д. Добрев: Арбитражното решение няма да повлияе цената на електроенергията

/КРОСС/ Румен Петков, БСП и „Атака" в последните дни не цитират споменатата от българските официални власти сума от 550 млн. евро, а руската - от 620 млн. евро. Това, само по себе си, е показателно чии интерес защитават, каза председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев (ГЕРБ) в интервю за БНР. Още през 2008 г. БСП е била наясно, че проектът „Белене" е невъзможно да бъде финансиран, изтъкна той.
„Тази седмица в парламента им припомних едно писмо от изпълнителния директор на НЕК до министъра на енергетиката тогава. И единият, и другият са от БСП. Изпълнителният директор на НЕК пише писмо през 2008 г., че стратегическият инвеститор RWE пита откъде държавата, или НEK, ще вземе своите 50%, за да финансира проекта, и препоръчва, между редовете, на тогавашния министър на енергетиката да не се плаща аванс, т.е. да не се котира споразумението. Неплащането на аванса през 2008 г. ще остави споразумението, без то да бъде активирано. Нарочно говоря за споразумение, защото през всичките години слушахме, че имаме договор за „Белене", а ние твърдяхме, че има недоговор за „Белене", а споразумения, които изтекоха в края на март 2012 г. и не бяха подновени от правителството на Борисов. Арбитражът каза „договор няма" и това е основанието той да не присъди никакви пропуснати ползи, никакви неустойки или оборудване, което българската страна не е поръчала. Всъщност арбитражът присъжда това, което ние предлагахме още през 2012 г. - да заплатим произведеното към момента на изтичането на споразумението - 550, а не 620 млн. евро, както обичат да цитират левите партии.
В следващите 30 дни НЕК ще отиде на място, за да види каква част от оборудването е готова. Тези срещи не са правени по-рано, за да не се навреди на съдебната процедура, изтъкна той. Добрев изтъкна, че анализа на Световната банка посочва, че енергетиката ни страда от това, че има излишни мощности:
Има 30% повече инсталирани мощности, отколкото е необходимо на страната. Тези мощности трябва да се поддържат в готовност и всъщност ние плащаме за това, че имаме повече, отколкото ни трябва. Представете си в ситуация, в която през пролетта и на тази, и на миналата, и на по-миналата година имахме товар в енергетиката, който се задоволяваше почти напълно само от двата блока на АЕЦ „Козлодуй" и изключвахме всички останали мощности. Представете си да имаме още един или два блока на „Белене". Това сервилничене - да имаме „Белене" просто за да се харесаме на някого, ще доведе българското общество до огромни допълнителни разхди, защото то ще трябва да плаща тези допълнителни мощности да бъдат в готовност.
Идеята за строеж на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй" е стартирала по време на кабинета „Орешарски", а споразумението с „Уестингхаус" е сключил Драгомир Стойнев. То обаче е изтекло, допълни Добрев: На този етап няма никакъв документ или споразумение, или договор, който да ни задължава да изграждаме каквото и да било. Българската държава трябва много добре да прецени кога точно ѝ трябват допълнителни мощности и, при положение, че ще удължим Пети и Шести блок на „Козлодуй" с минимум 20 години, на нас не ни трябват нови мощности до 2037 и 2039 година.
Страната ни не може да препродаде оборудването за „Белене" без „Росатом", заяви Добрев, който не изключи възможността то да бъде препродадено дори на печалба.
Осъдителната присъда няма да тежи на държавния бюджет, а на този в НЕК, допълни Добрев и уточни, че това „не се отразява по особен начин, защото в баланса му един актив се сменя с друг актив - ние плащаме, но срещу тази сума получаваме актив, нямаме неустойки, нямаме пропуснати ползи, нямаме наказания, санкции, ескалация".
Арбитражното решение няма да има отражение и върху цената на електроенергията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ама тази снимка е много стара и отразява друг случай на пропаднал ентусиазъм! Сега обстановката е трагична и няма на какво да се надяват! Да се готвят да отговарят и да понесат последствията от престъпното си пребиваване във властта!

19.06.2016 23:47:14

Анонимен

Много са щастливи тези на снимката. А те са виновни за тези 1,1 милиарда, който ще хвърлим на вятъра за ненужно оборудване!

19.06.2016 18:27:39

Анонимен

Ти или си много ТЪП или работиш в полза на чужди интереси/ ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 /.

19.06.2016 14:48:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.