• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Електронния търг за лекарствата завеща Москов на наследника си

Електронния търг за лекарствата завеща Москов на наследника си

/КРОСС/Следващият министър на здравеопазването трябва да продължи процедурата за електронен търг на лекарствата за болниците. Това заяви здравният министър в оставка д-р Петър Москов след откриването на новото отделение по неврохирургия и това по урология в Окръжна болница "Св. Ана".

"Електронна процедура за електронен търг с явно надаване в обратна посока с намаление на цените за това болниците да могат да достигнат най-добри и най-ниски цени на лекарствените препарати. Фармацевтични компании обжалваха в КЗК, КЗК отхвърли тази жалба. Сега обжалват във ВАС , който трябва да се произнесе по същество", обясни Москов.

По думите му, едно от основните задължения на всяка една администрация е да продължи това. Москов заяви, че съжалява за това, че не са успели да довършат процеса по остойностяване на медицинските дейности в болниците.

"Много сме напреднали, но не успяхме да го довършим", каза още той. По думите му приключването на остойностяването ще означава "да спрем да говорим за котка в чувал".

Петър Москов заяви, че трябва да се отдаде дължимото на ръководството на болницата. "Новото ръководство на УМБАЛ "Св. Анна" промени начинът на разплащане с фирмите, външните договори и от това останаха пари и за увеличение на работните заплати на работещите и за ремонтни дейности", отбеляза той.

По думите му - първо клиниката по урология, която днес се откри, е финансирана със средства на болницата. "За ремонта на клиниката по неврохирургия, операционната и така наречения Център за съдово-мозъчни заболявания през 2014 г., когато влязохме в правителството, правителството одобри концепция как да се развива здравеопазването.
В тази концепция беше ясно записано, че съдовомозъчните заболявания са една от основните причини за смъртност, инвалидизация и то на хора в активна възраст. От това последва план-проект и сега България разполага с модерен начин за пълноценно излекуване на такива пациенти", заяви Москов.

Той поясни, че останалите места, където се лекуват съдовомозъчните заболявания, са Пирогов, Университетските болници в Пловдив и във Варна. По думите му тези центрове ще се превръщат и в центрове за обучение на специалисти, за да може през следващите няколко години да покрием максимално добре логистично страната.

Правителството и МЗ работи упорито и изключително отговорно във всеки един ресор. Резултатите са видими и аз, и правителството можем да ги защитаваме ежедневно, допълни той.

Относно лекарствата за високо кръвно налягане, Москов посочи, че това е социална мярка, а не пиар. "Лекарствата за високо кръвно налягане да могат да бъдат безплатни и това да бъде проблем. За Бога, има ли друга държава, в която това да бъде проблем".

"Нямам причина въобще да водя да разговор, проблем ли е това, че през ясни мерки за контрол сме дали възможност нови медикаменти да бъдат абсолютно безплатни", каза Петър Москов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.