• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Московски: България поема Председателството на ЕС в период с интензивен цифров дневен ред

Московски: България поема Председателството на ЕС в период с интензивен цифров дневен ред

/КРОСС/ България поема Председателството на Съвета на Европейския съюз в период с много интензивен цифров дневен ред. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) в Европейския парламент.

Основна задача на Българското председателство, ще бъде успешното завършване на преговорите за реформата на регулаторната рамка за електронните съобщения, каза още той. По думите му, новата нормативна уредба, е от голямо значение за европейската индустрия. Тя ще очертае насоките на развитие на конкуренцията и ще заложи стимулите за инвестиции в мрежите от пето поколение (5G) и фиксираните оптични мрежи с много висок капацитет. Министър Московски изрази увереност, че потребителите също ще усетят реалните ползи от новите правила за иновативни услуги.

България работи усилено по регламента за свободното движение на данни, които са събрани от обществения сектор, посочи министърът. Той добави, че свободният поток на нелични данни е предпоставка за функционираща цифрова икономика и за нови работни места. „Съзнаваме, че нашите граждани се нуждаят от поверителност на техните комуникации и неприкосновеност на личния живот в електронна среда, за което ще търсим компромисни решения за балансиране между адекватно ниво на защита и достатъчно стимули за иновациите", каза още министър Ивайло Московски.

Сред приоритетите на Българското председателство е и популяризирането цифровите политики на ЕС сред страните от Западните Балкани, подчерта в изказването си Ивайло Московски. Той добави, че акцент в това отношение е покритието с широколентов достъп за всички, насърчаването на високоскоростната трансгранична свързаност и въвеждането на правилата на ЕС за постепенното намаляване на надценките за роуминг услуги в тези страни. „В тази връзка сме предприели редица инициативи на двустранна основа", заяви министърът.

Ивайло Московски ще представи приоритетите на Българското председателство в областта на информационните технологии и съобщенията и пред Комисията по индустрия, енергетика и изследвания (ITRE).

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Цифровизацията е на път да доведе до повсеместно оглупяване. Сега всеки младеж непрекъснато е онлайн и не вижда света около себе си.

23.01.2018 23:44:48

Анонимен

ДА ГО ПИТАШ ТОЯ ПЛЕВЕНСКИ МАНГАЛ КВО Е ТОВА ДИГИТАЛИЗАЦИЯ, ЦИФРОВА ИКОНОМИКА И ПРОЧЕЕ ГЛУПОСТИ КОИТО ТАКИВА КАТО НЕГО ДРЪНКАТ И ЕДВА ЛИ МОГАТ ДА ОБЯСНЯТ

23.01.2018 13:38:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.