• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Москва търси алтернативни валути за енергийните сделки

Москва търси алтернативни валути за енергийните сделки

/КРОСС/ Разплащанията в рубли или в евро по енергийните транзакции ще ограничи зависимостта на Русия от САЩ, заявил пред "Файненшъл таймс" руският министър на икономиката Максим Орешкин. Орешкин добавил, че Москва иска да сведе до минимум участието на зелените пари в енергийните операции като привлече повече инвеститори да плащат в рубли. Руските държавни петролни и газови компании вече проучват алтернативни валутни опции заради геополитическото напрежение с Вашингтон.

Москва отдавна иска да неутрализира влиянието на щатските икономически санкции чрез схема за "дедоларизация", в резултат на която емисионната програма на руското финансово министерство предвижда всички нови облигационни емисии да са в рубли или в евро. "Банк России" пък е редуцирала вложенията си в щатски правителствен дълг от 96 млрд. щ. долара до едва 8 млрд. долара през последните 18 месеца.

По оценка на министър Орешкин популярността на националните облигации сред чуждестранните инвеститори, които притежават 29% от общия обем дълг в рубли, предполага, че Москва ще може да продава и енергийните си продукти в местната валута. Привлекателността на руските активи е обяснима: отрицателни лихвени проценти по еврото и положителни при рублата в съчетание със стабилна и предсказуема инфлация, без капиталов контрол и свободно плаваща парична единица, от която може да се излезе по всяко време.

"Газпром", който е изнесъл за Европа природен газ за 51 млрд. щ. долара през миналата година, е продал през март първите в историята количества синьо гориво в рубли на западноевропейска компания. "Роснефт", чийто петролен експорт за Стария континент през 2018-а е бил в размер на 123.7 млн. тона, е остойностил септемврийските и октомврийските си търгове за незабавни доставки в евро. Пренасочването на приходите от продажба на нефт и газ, които пълнят почти половината от руския бюджет, от в други валути ще предизвикат коренна промяна в Русия, която очаква да постигне бюджетен излишък от 1.5% от БВП през тази година, благодарение отчасти на благоприятния валутен курс на рублата.

Орешкин е коментирал за "Файненшъл таймс", че Москва е готова да похарчи "ограничена сума" от наличните 8.2 трлн. рубли в Националния държавен фонд. Средствата са спестени от 2017-а насам чрез отделяне на приходите от продадения на вътрешния пазар петрол на цени над 40 щ. долара за барел. Кремъл се надява чрез тези допълнително изразходени пари да даде тласък на хилавия национален растеж, който през тази година се очаква да падне под 1%, в съчетание с нереален бум на потребителското кредитиране. Първоначално руският министър на икономиката настоявал средствата в Националния държавен фонд да се инвестират зад граница, аналогично на норвежкия фонд. Преориентирането към политиката на вътрешни разходи ще се осъществи редом с допълнителни частни инвестиции и трябва да потуши опасенията на руската централна банка от евентуален скок на инфлацията.

Орешкин е споделил пред "Файненшъл таймс", че Русия смята да засили двустранните си търговски отношения с Европейския съюз. През последните месеци френският президент Еманюел Макрон призова за политическо сближаване и за възстановяване на бизнес връзките с Москва след пет години на санкции заради анексирането на Крим през 2014-а. Руснакът припомни, че когато французинът е бил министър на икономиката, той е оглавявал комисията за развитие на отношенията между Русия и Франция, така е наясно как да процедира и да договаря съвместни проекти. Всъщност, ЕС иска да подсигури равнопоставеното присъствие на компании като "Нокиа" и "Ериксон" до китайската "Хуавей" на разрастващия се руски пазар за мобилни комуникации от пето поколение.

Производителите на храни пък се надяват да се върнат на руския пазар, достъпът до който им бе отнет заради протекционистките мерки в отговор на европейските санкции. Разбира се, това няма да се случи докато Брюксел не облекчи достъпа на Москва до европейския пазар. Просто защото "все още има много бариери от европейска страна: селскостопански субсидии и техническо регулиране, които ограничават достъпа на руска продукция да европейския пазар" и "ако се говори за свободна търговия, тя трябва да е наистина, а не частично свободна".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.