• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Легендарният "Москвич" стана на 70 годин

Легендарният "Москвич" стана на 70 годин

/КРОСС/ Точно преди 70 години - в началото на 1947 г. от конвейра на Московския завод за малотражни автомобили слиза първият сериен "Москвич-400". Това е и първият модел на марката, която вече не съществува. Събитието става епохално и по друга причина, защото по същото време обикновените граждани получават правото да си купят нов автомобил. По-рано това се разрешава само на привилегированите.

Оцелелите до наши дни "Москвич"-и вече се броят за ретро и колекционерски коли. А всъщност моделите 400 и 401 в продължение на десетилетия са скромни труженици, които вярно служат на своите собственици. И не само на тях, а и на децата и внуците им. Същият този "Москвич" е копие на "Opel Kadett", който е често срещан в СССР преди Втората световна война, а след нея вече идва и като трофей от победата. Как обаче "Москвич" става "Москвич" знаят малцина, тъй като началото на тази история се съхранява в архива на Съветската военна администрация в Германия.

В създаването на "Москвич" участват фирми от Берлин, Кемниц, Дрезден, Лайпциг и Шварценберг. В тях работят немски инженери и техници, но се ръководят от руснаци. Специално от Москва пристига конструкторът Олег Дъйбов, под чието ръководство започва подготовката за производството на автомобила.

Първите 5 "Москвич"-а са сглобени през декември 1946 г., а серийното производство стартира през януари 1947 г. Първите 50 бройки обаче не остават в СССР, а са експортирани във Финландия. След това автомобилът се появява и на местния пазар, като достъп до него имат абсолютно всички граждани.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.