• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

В Мосул джихадистите минират улици и мостове

В Мосул джихадистите минират улици и мостове

/КРОСС/Групировката „Ислямска държава"насилствено събира цивилни жители около и в Мосул с явното намерение да ги използва като жив щит при очаквания щурм на иракските сили за сигурност. Това заявиха редица жители на 1,5-милионния град Мосул, който е вторият по големина град на Ирак.

Жител на Мосул каза, че джихадистите „искат хората, особено младите, да се съберат около училищата и да си носят документите за самоличност". Но повечето хора „отказват да се подчинят на заповедта", добави Юбу Юнес за АФП. По думите му жителите се страхуват, че ще бъдат използвани като жив щит при настъплението на иракските части в града.

Абу Мохамед, жител на Западен Мосул, сподели, че ИД е „събрала голям брой хора от райони южно от Мосул и ги е накарала да се придвижат към града". Според него целта е джихадистите да се скрият сред цивилните и да избягат. „Повечето хора на ИД в момента се намират от десния бряг и те очевидно са готови да се бият, защото приготвиха коли бомби, самоубийци и снайперисти, а също минират улици и мостове с експлозиви", уточни той.

Мосул е разделен от река Тигър на източна половина, известна като левия бряг, и западна половина, която е десният бряг. Очаква се джихадистите да окажат ожесточена съпротива в боевете за западната част на Мосул, която ги свърза с останалата част от западен Ирак и Сирия.

Съобщенията за Мосул са противоречиви. По принцип офанзивата за освобождаването на града започна на 17 октомври. Досега иракската армия освободи подстъпите към града. По-рано днес бе съобщено, че иракското опълчение е поела контрола върху възлова магистрала, която свързва Мосул с Рака и по този начин лишава „Ислямска държава" от отстъпление към Сирия.

Вчера пък бе съобщено, че части на иракската армия завзели два източни района на града, включително сградата на националната радио и телевизия. Имаше също съобщения, че главатарите на ИД наредили на джихадистите да се изтеглят към Сирия и самите те побягнали от Мосул.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.