• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

"Протестна мрежа" иска от депутатите комисия за скандала "Яневагейт"

"Протестна мрежа" иска от депутатите комисия за скандала "Яневагейт"

/КРОСС/"Протестна мрежа" призовава Народното събрание да създаде комисия, която да изслуша замесените в скандала със записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова.

"След като няма нито една институция, която да може да проведе независима и обективна проверка - само парламентът е този, който може да защити обществения интерес", се казва в позиция на организацията.

"Трябва да има поне няколко сред народните представители, които да проведат изслушване на тези, които искат да говорят. Омертата е нарушена. Вътрешен за престъпните схеми участник иска да говори, но няма кой да го изслуша", казват от "Протестна мрежа". Организацията изтъква, че има "институционален вакуум" по случая "Яневагейт", защото "няма кой да проведе независимо разследване, след като главният прокурор, премиерът, високопоставени магистрати, представители на ВСС и Делян са замесени в него".

Организацията призова също депутатите да гласуват промени в конституцията, свързани с реформата на прокуратурата и ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор.

"Мълчанието на всички парламентарни групи - опозиция и управляващи, само потвърждава, че страхът от главния прокурор им пречи да установят кой и как "опрасква" съдебната система и я лишава от независимост", смята "Протестна мрежа".

"Ако депутатите продължават да мълчат и да се оправдават с институционалните празнини, без да са готови да ги запълнят с конституционни промени, това би означавало само едно - България е завладяна държава, предадена в ръцете на престъпни лобита, които се чувстват безнаказани. Ако няма кой да настоява за върховенството на закона и да иска установяване на истината по "Яневагейт" - значи никаква съдебна реформа не може да има", се казва в позицията.

"Ако толкова ви е страх - си тръгвайте! Парламентът трябва да защитава гражданите, а не да брани мафията", заявява организацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.