• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Има ли право да ни наказва работодателят заради пост в социалните мрежи?

Има ли право да ни наказва работодателят заради пост в социалните мрежи?

/КРОСС/ В България не е позволено да се наказва заради използването на Фейсбук или други социални мрежи на работното място, но реално случаите са масови. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Тодор Капитанов от КНСБ. Няма юридически обосновки за подобни наказания, но се използват зависимостите между работник и работодател и особено властническата функция на работодателя, който използва механизмите на трудовото законодателство, допълни той.

Според изследване на КНСБ 75% от мъжете и 83% от жените използват „Фейсбук". 87% от хората се свързват с помощта на „Фейсбук" в работно време. Между 13 и 15 ч. пък сме най-активни в социалните мрежи, сочи още изследването на КНСБ.

В много фирми има въведени ограничения, като дори са блокирани социалните мрежи на служебните компютри. Ограниченията за коментари в социалните мрежи зависят от естеството на работа или от самия работодател.

Това е публично пространство, щом като всеки може да има достъп до него. Това означава, че ти искаш някой друг да го види, на мнение е Ася Иванова, консултант „Човешки ресурси". Тя не се съгласи с твърдението на Тодор Капитанов, че работодателите нямат правно основание да уволняват заради социалните мрежи.

Всеки случай е индивидуален. В дадена фирма, ако има съображения за сигурност, се блокират съответните социални мрежи. Не мисля, че това е масова практика. Понякога има основателни причини, за да се направи и то обикновено не предизвика сърдене у работниците. Друг е въпросът, че когато не представлява заплаха, е добре хората да бъдат оставяни от време на време да се разтоварват по този начин, коментира Теодор Дечев от Асоциация на индустриалния капитал в България. Ако във вътрешния правилник на фирмата изрично е забранено да се огласява дадена информация и работникът се е подписал, че ще го спазва, вероятно той подлежи на някаква санкция, допълни Дечев.

Някои западноевропейски фирми са направили свои политики за поведение на работещите в социалните мрежи. Там се регулират взаимоотношенията между работник и работодател. Това са по-скоро препоръки, отколкото ангажименти, обясни Тодор Капитанов от КНСБ. Той препоръча всяка една фирма да договори със своите служители определени правила за поведение в социалните мрежи

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.