• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Четири проекта спечелиха финансиране по програмата „Мтел еко грант“

Четири проекта спечелиха финансиране по програмата „Мтел еко грант“

/КРОСС/ Четири проекта спечелиха финансиране от деветото издание на програмата Мтел еко грант. Тази година телекомът ще предостави близо 25 000 лева на четири малки, но стойности идеи в областта на екологията и биоразнообразието. Грантът е част от програмата за социална отговорност на Мтел „Природа с бъдеще" и се осъществява в партньорство с Фондация BCause (доскоро Фондация „Помощ за благотворителността в България" - ФПББ).

Първата кандидатура, която ще получи грант от програмата, е на Българска фондация „Биоразнообразие" и нейната идея за създаване на знания за българските биосферни паркове, които са част от световната мрежа на ЮНЕСКО. Проектът ще обхване ученици между 14 и 18 годишна възраст от населените места в близост до четирите новосъздадени биосферни парка "Сребърна" (Силистра), "Узундуджак" (Малко Търново), "Червената стена" (Асеновград) и "Централен Балкан" (Троян), които ще се включат в дейности, свързани с повишаване на уменията и знанията им и с популяризиране на биосферните паркове.

Втората идея, която ще бъде реализирана чрез Мтел еко грант, е на Фондация „Училище за природата" и читалище „Култура 1932" от село Влахи до Кресна. Тяхната концепция е да се опитат да променят обществената нагласа към защитените видове, с които е богат районът. Това ще стане чрез провеждането на еко лагери за децата и учениците, както и презентации за възрастните и родителите на тема предпазването на защитените видове.  

Третият финалист в тазгодишното издание на Мтел еко грант е национално читалище „Н.Й. Вапцаров" от град Хасково. Проектът има за цел също да повиши информираността и знанията на учениците, учителите и родителите по отношение на опазването на околната среда. Идеите им включват изработването на комикс от децата, ползване на мобилното приложение SmartBirds (финансорано от предишно издание на Мтел еко грант) и различни други дейности сред откритата природа.

Последният проект, който ще получи финансиране по програмата на телекома е на Сдружение за дива природа „Балкани". Тяхната идея включва използването на фотокапани и дрон, с който децата и учениците от софийското 51 СУ „Елисавета Багряна" да могат да се запознаят по-отблизо с дивите животни в района на Драгоманското блато и Чепън планина.

Критериите за оценка на кандидатурите бяха качество на проекта, предвидени резултати и ефект, бюджет, както и капацитет на организацията, която го предлага. Като тази година към тях беше добавено и задължителното изискване проектите да включват и нови комуникационни технологии при своето изпълнение. Това може да става чрез ползване и адаптиране на вече съществуващи мобилни приложения, информационни източници, сайтове и др. или чрез разработването на нови решения.

За финансиране в тазгодишното издание на програмата кандидатстваха общо 37 проекта, от които до финалния кръг достигнаха седем. Жури, съставено от професионални природозащитници, общественици и социални предприемачи избра четирите най-стойностни от тях, които да получат средства по „Мтел еко грант".

Тази година журито на „Мтел еко грант" бе в състав: Боян Петров, алпинист, Иван Михалев, търговски директор в „Медийна Група България" и дългогодишен журналист, Жюстин Томс, преподавател, писател и общественик, Сергей Петров, предприемач и съосновател на BeeSmart, Нели Колева, директор „Публични партньорства" в „Заедно в час", Елена Ганчева, ръководител на дарителската програма на WWF България и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" в Мтел.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.