• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Прокуратурата разследва Външно министерство

Прокуратурата разследва Външно министерство

/КРОСС/ Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала разследване срещу ръководни длъжностни лица от министерството на външните работи, съобщиха от държавното обвинение. Производството е безстопанственост и е започнало заради договор за самолетни билети. Той включва също хотелски настанявания и медицински застраховки пру служебни пътувания в чужбина. Според разследващите, вместо да се обяви обществена поръчка, е сключен договор с фирма, която обслужвала земеделското министерство и така Външно било ощетено.

На 19.01.2017 г. СГП образува досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост.

Данните, оценени като достатъчни и послужили за образуване на разследването, касаят непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, от МВнР са сключили две споразумения /от 15.01.2016г. и от 22.04.2016г./ с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.
От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на външните работи /чл. 282 ал. 2 вр. с ал.1 от НК/.

Освен това от данните по делото е установено, че МВнР не са се възползвали от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване, въпреки, че са имали такава възможност. От това са настъпили щети на МВнР в размер на 148 000 лв. /чл. 219 НК/.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР.

С постановление на ръководителя на СГП е разпоредено разследването да се проведе от следователи от следствения отдел на СГП.

Указан е 2 - месечен срок за разследване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.