• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

България е на 50-о място в света по конкурентоспособност

България е на 50-о място в света по конкурентоспособност

/КРОСС/ България е на 50-о място в света по конкурентоспособност, показва годишната класация, изготвяна от Световния икономически форум в Давос за 2016-2017. Тя се придвижва с четири места нагоре. Това е и най-доброто й представяне за последните пет години. В предишните четири издания на класацията обаче изследваните икономики са повече от този път, когато са 138.

От данните се вижда, че състоянието на съдебната система, работата на институциите и борбата с престъпността продължават да са факторите, които влошават оценките за страната.

Първото място запазва Швейцария, следвана за поредна година от Сингапур и САЩ. В класацията са включени общо 138 икономики.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните. През последната година България отбелязва напредък почти по всички фактори. Успоредно с това, дори и при факторите, които в най-голяма степен допринасят за напредъка, продължават някои негативни тенденции.

Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране, са технологичната готовност (38-мо място), макроикономическата стабилност (42-ро място), пазара на труда (54-то място), степента на развитие на бизнеса (79-о място) и иновативността на бизнеса (65-о място).

Факторът, който дърпа страната назад в класирането, е състоянието на институциите.Той по традиция е неблагоприятен за България - страната заема едва 97-о място при 107-о година по-рано.

Най-негативни са оценките за съдебната система и недостатъчната й независимост - едва 110-о място; липса на прозрачност в правителствената политика - 111; плащане на подкупи - 87; престъпност - 118.

България все пак е на по-предно място в класацията от други страни в ЕС - Словения заема 56-о място, Румъния - 62-ро, Словакия - 65-о, Унгария - 69-о, Хърватия - 74-то.

Сред пречките пред развитието на бизнеса на първо място очаквано се нарежда корупцията, следвана от недостатъчна квалификация на работната ръка, неефективна инфраструктура, затруднен достъп до финансиране и неефективна държавна администрация.

Сред факторите, които определят добрите позиции на страната, на първо място е технологичната готовност. Тя включва множество количествени показатели, които имат високи стойности - индивидуални интернет потребители (56 на сто от населението); брой абонати на широколентов интернет (22 на 100 души и 41-мо място); висока скорост на интернет - 23-та позиция; брой мобилни абонати (81 на 100 души от населението и 27-о място).

България има добри резултати и по отношение на макроикономическата стабилност, като се придвижва от 53-то до 42-ро място. Тези позиции са свързани с държавния дълг като процент от БВП - 26.9 на сто и 26-о място; ниво на националните спестявания (23.5 на сто от БВП), нисък бюджетен дефицит; ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг и др.

Ниски остават оценките за производителността на труда, неспособността на бизнеса да назначава професионални мениджъри, както и изтичането на талантливи и висококвалифицирани хора от страната.

Тазгодишното издание на класацията отбелязва, че намаляващата отвореност на икономиките заплашва икономическия им растеж. Отбелязва се също, че монетарните мерки от рода на така нареченото количествено улеснение, не са достатъчни, за да осигурят устойчив икономически растеж и трябва да бъдат съпроводени с реформи, подкрепящи конкурентоспособността.

Авторите на класацията посочват още, че обновените бизнес практики и инвестициите в иновации сега са точно толкова важни колкото инфраструктурата, обучението в професионални умения и ефикасността на пазарите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.