• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Вижте какво да ядете за здравословното покачване на мускулната маса

Вижте какво да ядете за здравословното покачване на мускулната маса

/КРОСС/ Изграждането и извайването на мускулатурата започва много преди да посетим фитнеса за пръв път. За натрупването на мускули е необходима формула, базираща се на консумиране на течности и храна, богата на енергия, съчетано с много тренировки.

Ето списък с храните, отговарящи на „вкуса на мускулите":

1. Плодове и зеленчуци. Въпреки клишираната представа за тях, че са символ на здравото и красиво тяло, те наистина са в основата на рационалното хранене и в изграждането на всеки хранителен режим. Чрез тях организмът набавя фибри, минерали, витамини и важни за обмяната вещества. Необходимо е да се отбележи ниското съдържание на протеини в зеленчуците.
2. Нискомаслените млечни продукти осигуряват висококачествени протеини, въглехидрати и важни витамини като витамин D, калий и калций. Известни диетолози препоръчват консумацията на шоколадово мляко, необходимо за възстановяване след тренировка. Ако проявяваме непоносимост към лактозата, можем да използваме кисело мляко.
3. Постното месо само по себе си представлява чудесен източник на протеин, желязо (необходимо за транспорт на кислород) и аминокиселини. Към последните се включва и аминокиселината левцин, за която се счита, че стои в основата за ускоряването на растежа на мускулатурата.
4. Пилешко месо, но не бяло. В сравнение с бялото месо, осигурява около 25% повече желязо и около 3 пъти повече цинк - важен за пълноценното функциониране на имунната система.
5. Яйца. Всеизвестно е, че те съдържат всички незаменими аминокиселини.
6. Консумацията на ядки представлява добър източник на протеини. Разбира се, те съдържат и витамини, антиоксиданти, фибри и здравословни мазнини.
7. Пълнозърнестите храни представляват качествени въглехидрати за организма. Те съдържат малко количество протеин, необходим за набавянето на енергия, витамини, антиоксиданти и фибри.


Освен храната обаче, времето е от решаващо значение за развитието на мускулатурата. Всеки организъм се нуждае от протеини и въглехидрати за осъществяването на пълноценна тренировка. Най-добрият хранителен режим включва консумацията на храни, съдържащи и двете хранителни вещества, както и малки количества здравословни мазнини.
Консумацията на протеинови напитки като мляко с какао в рамките на час след тренировка ще допринесе за набавянето на необходимите елементи, важни за възстановяването на мускулатурата. И все пак, ако се нуждаем от храна 1-2 часа след тренировка, нека не се задоволяваме с лека закуска. Препоръчително е да консумираме храна, която ще набави на организма необходимите вещества за възстановяване на мускулатурата.

Източник: puls.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.