• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Обвинен за подкуп зам.-министър осъдил прокуратурата за над 60 000 лева

Обвинен за подкуп зам.-министър осъдил прокуратурата за над 60 000 лева

/КРОСС/ Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа е осъдил Главна прокуратура.. Обезщетението, което той трябва да получи, е в размер на 60 832 лева. Това посочва самият той в имотната си декларация пред Сметната палата. Изпълнителният лист е по гражданско дело, което Раиф Мустафа е спечелил, предава Епицентър.бг.

Настоящият председател на Общинския съвет в Кърджали заведе дело срещу Главна прокуратура по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради делото за подкуп срещу него, по което бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд (ВКС) през 2013 г.

До обвинението за подкуп срещу Мустафа се стигна, след като през юни 2009 г. беше проведена най-показната акция на ДАНС с маскирани служители, предвождани от тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев. Случаят е от последните дни на управлението на Тройната коалиция, а месец след това властта пое първото правителство на ГЕРБ, при което подобни акции зачестиха. При старото ръководство на прокуратурата те обикновено бяха водени именно от Роман Василев, който напусна съдебна система. Счита се, че акцията срещу Мустафа е инспирирана от бивш депутат и е свързана с депутатските листи за парламентарните избори през 2009 г.

Тогава беше задържан собственикът на фирма „Авто инженеринг" Росен Маринов и обвинен, че е опитал да подкупи директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров. След това бе съобщено, че в схемата е замесен и Раиф Мустафа, който по-късно бе обвинен за помагач на Маринов. На Мустафа беше наложена парична гаранция от 10 000 лева и забрана за напускане на страната.

Според обвинителния акт Мустафа е трябвало срещу сумата от 100 000 лева да лобира пред шефа на ИАРА, за да се оттегли жалба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за спирането на обществена поръчка за закупуване на катери от агенцията. Конкурсът е бил спечелен от фирмата на Маринов, но шефът на ИАРА настоявал поръчката да се прекрати. Основно уличаващо доказателство срещу Мустафа беше листче, на което е записана сумата от 50 000 лева, предназначена за Марин Димитров. Експертизите обаче не доказаха категорично, че почеркът е негов. Не се потвърди и тезата, че тази сума е била удвоена впоследствие.

Година по-късно Софийският градски съд оправда Мустафа и Маринов, апелативният съд потвърди присъдата, но ВКС върна делото на САС. При повторното разглеждане апелативният съд призна Мустафа за виновен и го осъди условно на две години затвор. След това ВКС отново върна делото заради неясни мотиви. При третото разглеждане САС оправда подсъдимите, а през 2013 г. ВКС остави присъдата в сила.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.