• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Христо Мутафчиев: Скандалът за Лувъра е заради конфликта между Рашидов и Банов

Христо Мутафчиев: Скандалът за Лувъра е заради конфликта между Рашидов и Банов

/КРОСС/ Така нареченият „скандал за Лувъра“ е всъщност битка между две личности, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ тази сутрин председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него това не е скандал в културата, а личностен конфликт межу Вежди Рашидов и Боил Банов.

„Доколкото знам, в тази зала излагат изкуство от османски времена. Къде другаде да ни сложат? Да не би да искаме да пратим артефакти от времето, когато сме били повлияни от Русия?“, запита риторично актьорът и добави: „Обществото е възбудено и някой трябва да го задоволи. Точно скандалите задоволяват обществото.“

Враждата между бившия и настоящия министър на културата бе изтъкната през изтеклата седмица и по повод спора за българското участие на Биеналето за съвременно изкуство във Венеция през 2019-а. Арт критичката Весела Ножарова нарече напрежението между двамата „политическа война“.

Христо Мутафчиев демонстрира неодобрение към изказване на Рашидов и по друг повод. Когато водещият цитира думите на председателя на Комисията за култура към НС за това, че Асен Блатечки взима много пари заради таланта си, Мутафчиев отговори с видима ирония:

„Вежди отдавна не знае колко пари взима Блатечки“.

На въпрос за другия актуален скандал – пропадането на предстоящото издание на Международния балетен конкурс във Варна поради липса на пари, Мутафчиев съобщи, че и от наградите „Икар“ тази година се е оттеглил голям спонсор, какъвто е случаят с конкурса във Варна. Мутафчиев заяви, че си е намерил друг спонсор:

„Никой на никого не е длъжен. Важно е да продължим да крепим традициите, но и да ги развиваме – но в днешно време го правим по други начини. Не знам дали и доколко държавата участва във финансирането на балетния фестивал и до каква степен това е фестивал на варненската община, която е длъжна да го подкрепи, но след като държавата ти дава 10 лв., потърси от общината 50 лв. Аз полагам кански усилия от януари до март, за да се случи празникът на театъра, но не мрънкам и не плача „ау, тези не ми дават пари“. Ами ще намериш, щом си се хванал с тази работа“, каза Мутафчиев.

Повод за гостуването на председателя на САБ в БНТ бяха номинациите за наградите „Икар“ и предстоящото XV издание на мартенския Театрален салон. Интересно нововъведение беше огласено днес – за пръв път в историята на икарите ще има онлайн гласуване в сайта на САБ за „най-добър театрален спектакъл според публиката“.

Водещ на церемонията на 27 март ще бъде Александър Кадиев, Кирил Маричков ще получи награда за принос към музиката, а призът за принос към театъра ще отиде в ръцете на Марин Янев.

Театралният салон тази година ще има и детски модул, който ще бъде открит на 21 март с шествие в парка „Заимов“ до ремонтираната сграда на филиала на Кукления театър. Същата вечер ще се състои четене на приказки от Валери Петров в литературен клуб „Перото“, отново в рамките на Детския театрален салон.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не ти е ясен приносът на исляма за развитието на живописта, Христо. Не пиши глупости, а попитай някой нормален човек.

17.02.2020 21:07:22

Анонимен

Крайно време е този турски мафиот да бъде изхвърлен на сметището и заедно с останалата Бойкова измет освободят ефира на България!

16.02.2020 11:19:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.