• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Военноморският музей показва пътя на един експонат

Военноморският музей показва пътя на един експонат

Варна /КРОСС/ Изложба, разказваща за пътя на един експонат от неговия собственик до музейните зали бе открита във Военноморския музей днес.
Трофейни турски снаряди от битката при Одрин, снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков - полковник Петър Вариклечков, колекция от картички на Борис Стателов от всички краища на света, оловен щок от периода IV-I в. пр. Христа, оригиналния гипсов релеф на контраадмирал Иван Вариклечков, бордовите табели от миночистачите Искър и Добротич, които музеят наскоро получи като дарение от командването на Пункт за базиране Варна са сред най-ценните предмети, показани в изложбата.
Оръжия, отличия, снимки, документи и униформи, някои от които от началото на по-миналия век, разказват историята на морска България и съдбите на хората, на които са принадлежали.

„Познаването на историята е изключителна отговорност на всички нас, но то е свързано и с развитието и бъдещето на нашата нация. А музейното дело е огледало на цялата наша история. За това е много важно как посрещаме нашите посетители важно и е дали те искат да се върнат. За това Ви пожелавам Вашите посетители да се връщат не един и два пъти, а много повече " каза в поздравителното си слово към музея заместник кметът на град Варна Пейчо Пейчев.
Приветствие към гостите и екипа на музея поднесе и заместник директорът на Националния военноисторически музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева. „Искам да поздравя всички, които са дошли на тази малка, но прекрасна изложба, която показва многото пътища, по които идват експонатите в нашите фондове, и да ви призова отново всички, които имат частица запазена военноморска история да я дарят на нашия музей."

По случай празника музеят получи и едно дарение - сборник с размисли, стихове и песни на С. Цокев, от времето на службата му във флота 1901-1907 г. Дневникът бе дарен от адвокат Христо Раев, който е дългогодишен приятел на музея.

Поздравителни адреси бяха получени от Министерство на културата, Военноморските сили на България, Националния военноисторически музей, Изпълнителна агенция военни клубове и военнопочивно дело, Регионален исторически музей Бургас, Пункт за базиране Варна, Военно формирование 32300, Варненска морска гимназия, Регионален държавен архив Варна, Военно формирование 32300, много колеги, приятели и съмишленици на музея.
Специално за празника 12 октомври е обявен за ден на отворени врати. Музеят ще приема посетители безплатно от 10.00 до 18.00 ч.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.