• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

12-метров древен Рамзес II ще краси входа на нов музей в Египет

12-метров древен Рамзес II ще краси входа на нов музей в Египет

/КРОСС/ По поръчка на Министерството на антиките в Египет на входа на музей, който все още е в процес на строеж, бе поставен 12-метров древен колос на прочутия фараон Рамзес Втори, съобщава news.bg.

Музеят се намира в близост до египетските пирамиди до Гиза и се очаква скоро да бъде открита първата част от него. Той ще носи името „Великият египетски музей" и ще стане дом за едни от най-ценните археологически находки, разкриващи величието на древните египтяни.

Огромният древен колос вече бе поставен. Той тежи над 80 тона и е висок 12 метра. Статуята датира на около 3 300 години.

На поставянето на статуята присъстваха доста любители на древноегипетската култура, както и официални представители на властите в страната, включително и министърът на антиките Халед ел Анани.

Колосът ще бъде постоянно изложен на входа на музея. В самия музей ще бъдат поместени някои от най-уникалните и ценни археологически артефакти, включително и такива, принадлежащи на известния фараон Тутанкамон.

На поставянето на колоса Халед ел Анани посочи, че на входа на грандиозния музей е предвидено да се сложат и други 87 артефакта. Музеят ще отвори врати по-късно през 2018 година.

Припомняме, през месец март 2017 година археолози откриха огромна статуия в близост до останките на храма на Рамзес Втори в античния град Хелиополис, намиращ се в източните райони на днешната столица - Кайро. Статуята е висока 8 метра и датира на повече от 3 000 години.

Тогава археолозите предполагаха, че статуята е именно на прочутия фараон Рамзес Втори, а министърът на антиките Анани изрази надежда, че откритието ще върне туристическия блясък на Египет. По-късно обаче се оказа, че откритата статуя е на друг фарон - Псаметих Първи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.