• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

След 25 години къщата-музей “Баба Тонка” отново отвори врати

След 25 години къщата-музей “Баба Тонка” отново отвори врати

/КРОСС/Къщата музей на „Баба Тонка" в Русе отново отвори врати, след като четвърт век беше затворена за посетители. Фамилният дом на сина на видната българка - ботевият четник Никола Обретенов, вече е ремонтиран основно. Преди години сградата беше в окаяно състояние.

До преди четвърт век експозициите са били подредени само в 5 стаи на първия етаж в сградата. Днес се използват трите етажа на къщата. А експонатите, които доскоро се намираха в къщата-музей на Захари Стоянов, отново са тук и накараха мнозина от посетителите да се върнат назад към Българското възраждане.

Идвала съм като ученичка преди 20 и няколко години. Хубаво е, че имаме вече музей. Защото ни е историята. Нека децата ни и тия, дето ги няма в България да видят какво имаме, - казва Стоянка Ангелова пред БНТ. - На мен ми хареса повече, имаше стари пушки, саби, - допълва Светослав Димитров.

Нови в музея са интерактивните екрани. По уникален начин е пресъздаден и русчушки зандан с фигури на заточени мъже и дори оригинални вериги. Но най-интересни за посетителите и си остават личните вещи на Баба Тонка и фамилията Обретенови.

Черепа на Караджата, сабята на Раковски, сабята на Стефан Караджа, оръжия на Филип Тотю, на Любен Каравелов. Това са все детайли, които показват чертите на революционния процес, казва Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей - Русе. 
Музеят отваря врати през 1958-ма година. Преди около 25 години той е върнат на наследничката на Никола Обретенов - Лиляна Балканска. По-късно е прехвърлен на Общината. Оказва се обаче, че е в окаяно състояние. Затова в края на 2012-та година започнал ремонт на опасната къща, който струвал повече от 280 000 лева, осигурени от местната управа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.