• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

„Тайванския Лувър“ отвори нов музей след 15-годишно чакане

„Тайванския Лувър“ отвори нов музей след 15-годишно чакане

/КРОСС/Някои от най-ценните исторически артефакти Китай вече са представени в новия клон на един от най-добрите музеи в света, в Тайван, който се стреми да се докаже като културна дестинация. Музеят с площ от 9000 квадратни метра се намира в южния град Цзяи и е разширение на известния Национален музей на двореца в Тайпе - един от най-популярните музеи в света, привличащ повече от 5 милиона посетители всяка година.

Новата атракция отваря врати когато Тайван се опитва да разнообрази своята икономика в застой, с туризъм. Откриването се случва на фона на поредица закъснения, дължащи се на наводнения и разногласия с първоначалния архитект на пространството, на който му отне 15 години за да завърши строежа, съобщава artprice.bg.

„Надяваме се да привлечем до 1,5 милиона посетители през първата година", заяви Фън Мин-Чу, директор на двата музея в Тайпе и Цзяи. Новото място ще цели да привлече местни посетители от юга, както и чуждестранни туристи, а музея ще бъде включен като атракция в туристически гидове. Музеят в Тайпе притежава повече от 655,000 китайски артефакти, обхващащи 7000 години от праисторията и неолита до края на династия Цин през 1911 г.

Те са преместени от Пекинския дворцов музей през 1930 г. от националистическото правителство на Китай, за да не попаднат в ръцете на нахлуващите японски войски. След това, колекцията е транспортирана до Тайван от националистите, след като са победени от китайските комунистически сили и бягат от континента през 1949 г.

Музея е сравняван с новия клон на Лувъра в северния миньорски град Ланс във Франция. Прочетете повече за това тук. „Вярваме, че целта може да бъде постигната, ако приемем френския опит като пример", споделят от музея в Тайван. Звездни експонати от музея Тайпей ще бъдат преместени в Цзяи през първите месеци.

Проектиран от тайванския архитект Крис Уао, новият музей включва две извити сгради, с огромни стъклени фасади и е украсен с дракони и облаци. „Надяваме се, музея да се превърне в решаващ фактор за Цзяи и да даде възможност на региона, който е известен със земеделие, да стане културен център", заявява Чанг Хуа-Куан, кмет на Цзяи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.