• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Зам.-министър Начева: Числата на НЗОК не са верни, възложена е проверка

Зам.-министър Начева: Числата на НЗОК не са верни, възложена е проверка

/КРОСС/ „Числата, които Националната здравноосигурителна каса изнесе днес, не са верни, възложили сме спешна вътрешна проверка". Това обяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след извънредно заседание, което се проведе днес заради разминаване в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения", предаде репортер на агенция „Фокус".

„Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни, има съществени разминавания в данните. И във връзка с това сме назначили спешна вътрешна проверка, която ще приключи до понеделник сутринта и ще установи коректните числа. Освен това сме възложили и анализ и механизъм, който да оптимизира сроковете за обработка на исковете за плащанията.

Допълнително трябва да подчертаем, че данните, които са изнесени за постъпилите жалби, също не са коректни. Всъщност жалби няма, а тези над 600 лица са хората, които са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина. Няма нито една жалба, постъпила в касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина", каза още Начева и уточни, че независимо от всичко Надзорният съвет счита, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков договор за 2018 г.

„Това, че има милиони левове задължения не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лв. средства по бюджета на касата за 2018 г. може да се реализират европейските плащания към други държави от Европейския съюз без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са осигурени със съответните споразумения за разсрочване на плащанията, които НЗОК е подписала със съответните държави. Така че сумата за 2018 г., която е дължима към други държави, е реалистична, контролируема и изпълнима", коментира Начева.

„В момента НЗОК като администрация работи добре, въпреки че проф. Плочев е в болничен. Тепърва предстоят разговори с проф. Плочев, не мисля, че той е бил подведен относно цифрите. Не е имало акт на подвеждане", коментира още Начева.

Тя обясни, че дори и възложената днес вътрешна проверка на НЗОК да отчете, че има грешки, това няма да се отрази на бюджета за 2018 г.

„Договорени са конкретни суми, които трябва да бъдат изплатени на съответните държави и те са разчетени в бюджета. А ако проверката покаже, че сумите са по-големи, те ще останат като задължения в проектобюджета за 2019 г. А това, че бюджетът за миналата година е излязъл на нула означава, че задълженията дотогава са били изпълнени, но може да има и начислени, които остават за след това. Това, че има просрочени задължения, е факт. И това, че те към днешна дата има 7 млн. също е факт. И това, че това число може да бъде променено също е факт. Но тези неща не влияят върху плащанията, които имаме в рамките на бюджета за съответната година", коментира Начева.

„Няма опасност в чужбина да спрат да приемат български пациенти. Категорично няма такава опасност, защото плащанията през тази година са осигурени със споразумения с другите държави. А всичко, което се установи като разлика между счетоводната и бюджетната информация, ще остане като дължими средства за 2019 г. и следващите години след разговори със съответните осигурителни институции", каза още Начева.

„Аз лично прочетох писмото от Германия и за мен то казва, че ако останат допълнителни резерви в хода на 2018 г. при изпълнение на бюджета, да имаме готовността да заплатим средства над договорените. И с това писмо правят заявка за провеждане на разговори, които ще касаят бюджета за 2019 г. Сумите, които са договорени, няма да бъдат заплащани в хода на цялата година, а още в началото на годината, за да са спокойни съответните осигурителни фондове в Германия, че сме изпълнили ангажиментите си според споразуменията с тях", коментира още тя.

„Министерството на здравеопазването не е некоректно към НЗОК, за миналата година е превело всички дължими трансфери", беше категорична Начева.

Министерството на здравеопазването не е платило 18 млн. на НЗОК, като Начева обясни, че тези 18 млн. лева. са дължимите средства към януари 2018 г.

„Това е трансфер, който министерството трябва да заплати за издадените формуляри и дейности, които са извън обхвата на основния пакет на НЗОК. Министерството не е некоректно към НЗОК, за миналата година е превело всички дължими трансфери. Сега сме 2018 г. и в рамките на средствата, които са предвидени в бюджета на министерството, то ще си изпълни задълженията към касата. 24 млн.лв. трансфер е преведен за миналата година, а тази година все още предстои изпълнението на бюджета", коментира още Начева и изрази молбата към всички свои колеги и медии да не се спекулира с числата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.