• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Милен Русков: Аз имам очаквания за общия дух и послание, които героите ми трябва да предадат

Милен Русков: Аз имам очаквания за общия дух и послание, които героите ми трябва да предадат

/КРОСС/ Днес се състоя медийната прожекция на българския филм „Възвишение". След пресконференцията, която даде екипът, авторът на романа Милен Русков, отговори на въпросите на Агенция "Кросс".

Българите сме доста докачливи, когато стане ли дума за национални герои и значими събития от историята. Сякаш предпочитаме да ги обожествяваме, вместо да ги очовечаваме. И в книгата, и във филма обаче присъства хумористична нотка. Защо? За да бъде смекчена по някакъв начин трагедията, апатията и фактът, че нещата в днешно време в голяма степен се припокриват с липсата на повече искрици, които да заблестят и да поведат народа към неговата свобода, или има друга причина?

Вкарах хумор, защото харесвам хумористичната естетика. Комизмът и трагизмът са най-прекрасното съчетание, което може да бъде използвано при написването на един роман. Ефектът върху читателя е в пъти по-силен. Произведението е богато на внушения, преплетени с различни нюанси.

Като гледате в момента превъплъщението на актьорите в героите от „Възвишение", усещате ли ги като личностите, които Вие сте създали в книгата си?

Някои от тях и някои ситуации се припокриват напълно и то без да съм помагал на актьорите по някакъв начин. Алексиев в някои сцени съвпада напълно с моите представи, но не това е важното. Важното е те да бъдат убедителни сами по себе си. Аз си представям героите по един начин, читателите по друг, режисьорът - по трети.

Литературата е абстракция и авторът трябва да бъде широкоскроен към формите, които имат неясно съдържание. Такива са неговите персонажи. Очертанията невинаги трябва да бъдат запълнени , т.е. аз никога не си представям героите си по някакъв конкретен начин - със сини очи, руса коса... Аз имам очаквания за общия дух на този герой, духа, който трябва да предава. Искам това внушение да бъде предадено и на екрана от актьорите.

Кой от друг от романите си бихте искали да видите на големия екран, освен „Възвишение"?

„Чамкория" искам да видя филмиран, защото според мен от него ще излезе страхотен филм.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.