• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Българска песен с Гран при от европейския фестивал за детска песен „Златни искри 2014”

Българска песен с Гран при от европейския фестивал за детска песен „Златни искри 2014”

/КРОСС/Песен на българския композитор Руслан Карагьозов спечели Гран при на II Европейски фестивал за детска песен „Златни искри 2014", който се проведе във Варна от 27 до 30 юни. В съревнование с още 14 авторски детски песни от 9 държави, композицията „Момиче с пролетни очи" , по текст на Гриша Трифонов и изпълнена от 13-годишния Мартин Йорданов от Бургас, беше определена от международното жури за най-добрата в конкурса за песен. 

За артистичния Мартин, участието в „Златни искри 2014" е поредният успех на голям конкурс. След най-ценните трофеи на талантливия изпълнител от Бургас са Златният медал и титлата „Шампион в категория пеене" на Олимпиадата по изкуствата в Турция през 2013-та година. Тогава темпераментрият Мартин пее пред 100 хилядна публика на олимпийския стадион в Истанбул и е аплодиран от премиера Ердоган и представители на турското правителство.

Гран при в категорията за най-добър детски изпълнител на „Златни искри 2014" отиде при Ивана Решко от Украйна. В конкурса участваха още 27 деца от България, Русия,Македония, Украйна, Малта, Беларус и Азербайджан. Много от децата са лауреати от различни детски ТВ -формати.
С отличия в категорията за нова композиция си тръгнаха две песни от Беларус - „Мирът - това сме аз и ти", на композитора Сергей Сухомлин (2-ра награда) и „Стълба в небето" ,на Александра Кирсанова и Константин Драпезо, която подели 3-тото място с българската „Обичам рокенрол" на Пепи Писарски и Татяна Балова. Пепи Писарски беше отличен и с награда за най-добър аранжимент на песента „Вълшебен остров".
Наградата на световната асоциация на фестивалите и артистите WAFA/златен плакет/, както и приза "детски хит" спечели още една българска песен - "Лесна работа" на Светослав Лобошки и Атанас Капралов, изпълнена от 6-годишния Теомир Генчев. Малкият Тео грабна и Титлата за артистичност, заедно със 7-годишната солистка на държавния куклен театър в Баку - Айлин Наджафли от Азербайджан.
Награда на организационния комитет беше присъдена на песента "Мое влюбено море" на Светослав Лобошки и Атанас Капралов, изпълнена от 14-годишната Петя Георгиева.

Победителите в конкурсите на „Златни искри 2014" за песен и за изпълнител направиха и специална Гала вечер за децата от Русия, които са на почивка в базата на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия". Талантливите млади изпълнители се радваха на бурните овации на детската публика, която препълни концертата зала в комплекс „Радуга" и горещо аплодира изпълненията на наградените участници във фестивала.
"Златни искри 2014" се организира от фондация"Откритие" и проведе с подкреата на Министерството на културата. Фесивалът е едиснствен по рода си международен конкурс за детска песен, който се провежда в страната.
Като благодарност за подкрепата при осъществяването на II Европейски фестивал за детска песен "Златни искри 2014", специални плакети и грамоти бяха връчени на изпълнителния директор на СОК „Камчия" г-жа Станка Шопова и на ректора на Икономически университет - Варна, проф. Пламен Илиев.

Ето и останалите награди в конкурса за изпълнител:
Категория 5-9 г.
Първа награда: Натаниел Атард (Малта) - 149 т.
Втора награда: Преслава Петрова (България) - 145 т.
Трета награда: Василена Паскалева (България)- 113 т.
Категория 10- 12 г.
Първа награда: Валерия Азаренко(Беларус) и Дария Атамановская (Русия) - с по 148 точки
Втора награда: Нона Григорова (България) - 135 точки
Трета награда: Уляна Климчук (Украйна) - 132 точки
Категория 13 - 15 г.
Първа награда: Мариам Маврова (България) и Виктория Скиберас (Малта) - с по 152 точки
Втора награда: Анна Вилюк (Беларус) -142 точки
Трета награда: Йоана Костадинова (България) - 127 точки

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.