• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

"София 2017" разтресе НДК

"София 2017" разтресе НДК

/КРОСС/ По случай празника на столицата в Зала 1 на НДК се проведе изданието на Международния фестивал за поп и рок музика „София 2017". Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и Културната програма на Министерството на културата за 2017 год.

Пъстрото жури от доказани композитори и поети и представители на медиите, гласуваше на живо пред публиката и изпълнителите.

Домакините на събитието - Наско от "БГ радио" и Карина Караньотова от БНТ, подгряваха публиката и поддържаха доброто настроение.

Песента на публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката в залата, като песента фаворит и може да бъде подкрепена на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цена на един SMS e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). Средствата са в полза на Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри".

За Кампанията:

И тази година „София 2017" подкрепя Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри" за изграждане и пускане в експлоатация на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на будна кома с помощта на Българския дарителски форум. След стартиране на кампанията преди 7 години, средства бяха предоставени на 5 души в състояние на "будна кома" за провеждане на лечение и рехабилитация, но се оказа, че в България има още хора в това състояние, а близките не могат „да си позволят лукса" да повеждат лечение в чужбина. Това е и причината да се продължи каузата за популяризиране на проблема и за намиране на трайно решение с разкриване на Център в Панчарево. До настоящия момент със събраните средства е извършен ремонт на отделението. Благодарение на инициативата от дарители са осигурени 16 бр. медицински легла с антидекубитални дюшека, но те са крайно недостатъчни за цялостното стартиране на Центъра. Необходими са и средства за оборудване и обзавеждане.

За Фестивала:

Фестивалът за нова поп и рок песен се провежда в две категории: Конкурс за нова българска поп и рок песен и Международен конкурс за изпълнители. Събитието се организира от "Спринт Продакшън" със съдействието на Министерството на културата, Столична община, Българската национална телевизия, Artvoices и с подкрепата на "Музикаутор", "Профон" и партньорски организации.

Фестивалът премина под слогана СОФИЯ - РИТЪМЪТ НА ЕВРОПА в пълен синхрон с Българското представителство на Съвета на Европейския съюз 2018. В Международния конкурс за изпълнители участваха изпълнители от 7 държави. Затова на тази сцена, заедно с музиката, публиката пътуваше през различни теми, в които тупти българският ритъм в Европа, както и този на София.

В Международния конкурс за изпълнители Голяма награда получи Eleonora Vecchio (Италия), Първа награда бе присъдена на Saribek Sargsyan (Армения), Втора награда се подели между Gabriel Linares (Венецуела) и Vladislav Cojocaru (Молдова). Третата награда получи представителя на България - Златка Кантарджиева.
В Гала вечерта на Международният фестивал за поп и рок музика София участваха още дует WELL, група Хоризонт, Галя Георгиева и Валерия Войкова.

Фестивалното жури „изпита затруднение" при избора на призовите места и беше в пълен състав: Акад. Михаил Белчев (поет), проф. д-р Етиен Леви (изпълнител и музикален педагог в НБУ), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), проф. Захари Георгиев (композитор), Стефан Димитров (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването „Бъди какъвто си" по БНР), Йордан Георгиев (автор на предаването „Музикална стълбица") и Розмари Драгнева (музикален рeдактор в БНТ), Любомир Дамянов (композитор), Здравко Петров (Програма Христо Ботев и радио БИНАР), Калин Вельов (Заместник-председател на Българска музикална асоциация). Медийното жури заседаваше отделно и в пълен състав: Вида Пиронкова (списание „Дива"), Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации "Профайл"), Татяна Симеонова (радио Алма Матер), Десислава Балканова (информационна агенция Дартс Нюз), Петър Митрев (в-к Галерия) и Ангелина Бонева (Агенция „Пачето перо").

1-ва награда в Конкурса за нова българска поп и рок песен, получи песента: „Няма как" по музика на Петър Георгиев (Пешето), текст: Александър Петров, аранжимент: Асен Драгнев и Петър Георгиев, в изпълнение на Роберта. Наградата връчи Албена Атанасова - заместник кмет на Столична община.

2-ра награда спечели песента „Банален случай", по музика и аранжимент: Тенко Славов, текст: Александър Петров в изпълнение: Александър Атанасов. Наградата връчи Калин Вельов - заместник председател на Българска музикална асоциация.

3-то място бе присъдено на песента: „Изгубен рай", по музика, текст и аранжимент: Тони Георгиев, в изпълнение: Петя Буюклиева и Тони Георгиев. Наградата връчи Живка Новкова - общински съветник в СОС.
Беше връчена и Специална Награда на Медиите, избрана от Фестивално жури с представители на медиите на песента „Няма как" в изпълнение на Роберта. Наградата връчи Петър Митрев (в-к Галерия). Песента „Няма как" получи и Специалната награда на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев, а наградата връчи съпругата на Гюзелев - Ефросина Гюзелева.

Специалната награда за Принос в българската музика се присъди на певицата Богдана Карадочева. Наградата връчи Ясен Козев - председател на Музикаутор.

Конкурсът ще се излъчи на 22 септември от 15:00 по БНТ.

Гласуването за Песен на Публиката продължава до 15 октомври 2017, когато ще се излъчи и Гала вечерта на Фестивала по БНТ. Песента на Публиката ще се обяви същият ден в Централната информационна емисия „По света и у нас" по БНТ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

беше нагласен конкурс......

22.09.2017 08:56:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.