• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ангел Найденов не би искал България да е страната, която първа е свалила руски самолет

Ангел Найденов не би искал България да е страната, която първа е свалила руски самолет

/КРОСС/Не виждам основания за среднощните терзания на министър-председателя дали да издаде заповед и каква точно заповед да издаде. Това заяви в интервю за БиТиВи депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов във връзка с обявеното преди няколко дни от самия Борисов, че имал едно много "върховно изпитание", когато трябвало да вземе решение дали да свалим руски самолети, преминали без разрешение през въздушното ни пространство.

Вчера се наложи министърът на външните работи Даниел Митов да обясни какво е имал предвид премиерът.

Найденов коментира, че има две ситуации с руски самолети. При едната полетът е разрешен, защото нямало основания за противното. Ставало въпрос за превоз на дипломатически персонал, който е осъществен.

Относно неразрешения полет, Ангел Найденов отбеляза, че в случая отговорността се споделя с премиера и президента, но е изцяло персонална на министъра на отбраната и при необходимост той трябва да издаде заповед за евентуално сваляне на самолети. Полетът с хуманитарна помощ бил отказан заради обосновани съмнения за целта му. От обясненията на военния министър обаче станало ясно, че от обосновани, съмненията са станали само съмнения. Нямало съдържателни аргументи, които да обосноват отказа самолетът да премине над нашето въздушно пространство.

Найденов е убеден, че Русия не би търсила предизвикателство и провокация. Искат да преминат през България, защото е по-сигурен маршрут. Освен това се предполагало, че лети над държави, които имат особени приятелски чувства към руската страна. Според него няма повод да се мисли за спекулация с приятелските чувства с Русия.

Той изрази съмнение, че Бойко Борисов и Даниел Митов достатъчно добре познават материята, за която говорят.

Ангел Найденов още веднъж повтори, че когато става въпрос за военни самолети отговорността е изцяло на военния министър. Решението обаче било много трудно, защото цената му са човешки животи.

Найденов заяви, че не би искал България да е страната, която първа е свалила руски самолет. Самолетът нямало нужда да бъде ескортиран, защото не бил направил никакво нарушения.

Червеният депутат коментира и бежанската криза. Той посочи, че не е изненада, че при затваряне на границата между Унгария и Сърбия мигрантският поток ще търси алтернативни пътища.

Той смята, че нашата граница е много по-защитена от тази на страните, които са разтърсени от бежанци - Македония, Унгария, Сърбия, Австрия, дори Германия, която се принудила да затвори границите.

Ангел Найденов не вижда причина България да не използва военни части като подкрепа и защита на границите си, за да гарантира сигурността си.

Той обърна внимание, че страните, които са ни критикували за предприетите мерки през 2012 г., сега правят същото - пунктове, стена, контрол.

Българското правителство полагало усилия, но до голяма степен консумирало резултатите, постигнати преди това. Според социалиста липсва цялостна позиция на правителството по онова, което се дискутира в Европа - по отношение на Дъблинския регламент и Шенген. Чакаме някой да ни поднесе решението. България вече се е превърнала в част от проблема с бежанците и трябва да бъдем част от решението, убеден е той.

По мнението на Ангел Найденов, към момента имаме достатъчно добри условия за защита на границите - усилени гранични патрули, ускорени темпове за изграждане на защитното съоръжение, ако е необходимо разполагане на армейски части, които да подпомогнат работата на гранична полиция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.