• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ч. Найденов: Търсят се форми, които да повлияят на решенията на избирателя, а не на партиите

Ч. Найденов: Търсят се форми, които да повлияят на решенията на избирателя, а не на партиите

/КРОСС/ Скалъпване на съгласие - така политологът Страхил Делийски определи целия процес на „дискусия" около скандалните промени в Изборния кодекс, приети на второ четене и предизвикали вълна от гражданско възмущение и протести у нас и в чужбина.

Промяната на ИК би имала смисъл, ако е подчинена на централна идея и цел, а единствената такава може да бъде повишаване степента на легитимност на политическата система у нас, смята той.

По думите му промяната не може да бъде просто форма на обговаряне на някакви хрумки и на ситуационно поведение.

Идеята на задължителното гласуване бе да се вдигне избирателната активност, като управляващите явно бяха решили, че проблемът е избирателят, а не политическите партии, коментира и другият събеседник в студиото на Би Ай Телевизия - социологът Чавдар Найденов.

Търсят се усилено и целенасочено форми, които да повлияят на решенията на избирателя, а не такива, които да повлияят на партиите, добави той.

Според Найденов каквито и формални правила за гласуване да бъдат въведени, ако липсва елементарно доверие между партии и гласоподаватели, то не можем да говори за каквато и да е легитимност.

Той напомни и за сливането на политическите субекти с медийната олигархия, като посочи, че в тази посока биха могли да се направят редица неща, за да се противостои на капиталовата концентрация в медиите.

Според Страхил Делийски е ясно, че ограничението на възможностите за гласуване в чужбина се прави в контекста на борбата срещу турските гласове. „Закони се пишат не с цел общовалидност, а с цел ограничаване на конкретни политически играчи".

ДОСТ се появи и даде жестове, които могат да бъдат разчетени като опасност за националната сигурност, но защо трябва да бъдат наказвани и дискриминирани гражданите и избирателите, попита и Чавдар Найденов.

„Политическият елит не се страхува от натиска до момента, в който не изгуби тотално почва под краката си, но как ще се трогне от граждански натиск някой, когато във всекидневната си политическа практика показва точно обратното. Не бива да се отказваме, но може би трябва да търсим други форми за съпротива", заключи Страхил Делийски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.