• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Мързеливите мигранти са основно предизвикателство пред ЕС

Мързеливите мигранти са основно предизвикателство пред ЕС

/КРОСС/ Бежанската криза остава едно от основните предизвикателства към политиката на ЕС. Това отчетоха от Центъра за изследване на отбраната и сигурността по време на пресконференция на тема: "Миграцията в Европа голямото разминаване между политици и граждани", предава news.bg.

Ангел Найденов коментира, че един от основните рискови е натискът върху социалните системи, защото идващите мигранти не работят. Оказва се, че те проучват социалните системи на страните и се насочват там, където издръжката им е по-голяма. Значителна част от тях не приемат европейските норми и отхвърлят върховенството на закона, което поставя риска към сигурността на ЕС.

Едно от предложенията на института е издръжката на бежанците да бъде сведена до нивата на социалните плащания в съответните държави - минимална работна заплата и минимална пенсия, тъй като не може издръжката да надвишава плащанията за собствените граждани. Ангел Найденов констатира, че издръжката на един бежанец у нас варира от 300 до 800 лв. и на практика не е ясно колко струва.

Найденов е категоричен, че позицията на България като председател на Съвета на ЕС е много важна. Той застъпи необходимостта да бъде отхвърлена досегашната политика, прилагана от ЕС, на квотно разпределение на бежанците. По думите му ЕК трябва да предложи нов механизъм. "Има нужда от нова обща политика", категоричен бе Найденов. По думите му тя трябва да балансира интересите на различните държави.

Задължителен елемент от нея е отхвърлянето на каквото и да било незаконното преминаване на границите и 100% гарантиране на непреминаването на границите на ЕС.

Разработването на единен статут както по отношение на получаване на право на убежище, така и по отношение на отказите в различните държави, ускоряване на процедурите по предоставяне на окончателен отказ и екстрадиция. Разширяване на обхвата на екстрадираните лица.

Осигуряване на върховенството над закона над религиозните и културните норми, защото обратната страна на закона е Шериатът. Найденов подчерта, че е необходимо увеличаване на финансовата, техническата и кадровата помощ от страна на Фронтекс. Предоставяне на повече права и възможности на граничните служители.

Необходимо е и изграждане на центрове за бежанци и лагери за мигранти в страните в близост до военните конфликти, което ще опосредства по-бързото връщане в районите, които пораждат съответните потоци. Найденов настоя и за категорично отстояване на българските предложения и позиции в рамките на европейския дебат.

Между 5 и 7 хиляди бойци са влезли на територията на ЕС. Всеки един от тях е потенциален терорист и потенциален убиец на хора, които нищо не подозират.

Друг риск, който отчетоха от Центъра е превръщането на миграцията в инструмент за инфлитриране създаването на спящи клетки от бойци на територията на ЕС.

Найденов настоя, че все пак вратата трябва да остане отворена за политически преследваните и бягащите от ужаса на войната със съответните законни документи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.