• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

В. Найденов: Електронно гласуване или електронен преврат?

В. Найденов: Електронно гласуване или електронен преврат?

/КРОСС/ Виждам, че премиерът успя да убеди 180 човека за конституционни промени, но не успя да убеди 20 души от собствената си група да гласуват по един от въпросите в референдума. Това означава или бунт в редиците на ГЕРБ, но това ми изглежда невероятно, каза журналистът Валери Найденов в интервю за БНР.

„Когато управляващите се занимават с проблема за вота за нова избирателна система, те обикновено се майтапят. Ако наистина искат да дадат повече власт на народа, това означава да отнемат от собствената си власт. Това е все едно един хирург сам да се оперира от апендицит. Просто това нещо не става, колкото и да е добър хирургът. Доброволно, по инициатива отгоре, просто не може да се случи мажоритарен вот. Като разгледа човек структурата на вота, вижда абсурдни нещ"а, коментира Найденов и даде пример с поведението на Реформаторския блок при гласуването за мажоритарен избор на част от депутатите.

„Шегата" този път беше за сметка на президента, посочи Найденов: „Не зная каква цена ще плати, може би никаква, а може би дори ще извлече позитив и ще каже: „Ето на, аз се боря за правата на хората", но те не можеха да го оставят да тържествува, защото въпросът кой ще бъде кандидат за президент все още виси".

Найденов изрази опасение от „електронен преврат" и превръщането на електронното дистанционно гласуване „в борба между хакери". „Сега всички смятат, че големият проблем е, че се купуват гласове, главно по ромски махали. Добре де, като раздадат на ромите по една флашка с електронен подпис, това страхотно улеснява прекупувачите. Просто събират флашките: „На ти 50 лева, дай ми флашката", и могат да си гласуват с тези флашки, ако щат от Фиджи. Единствената истинска промяна, която може да се въведе, е въвеждането на мажоритарен вот", коментира журналистът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.