• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Нанков: Само тази година са инвестирани половин милион лева в пътя Ловеч - Ябланица

Нанков: Само тази година са инвестирани половин милион лева в пътя Ловеч - Ябланица

/КРОСС/ Само тази година са инвестирани 500 000 лева в пътния участък Ловеч-Ябланица. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерския съвет след извънредната среща при премиера Бойко Борисов във връзка със зачестилите катастрофи на въпросната отсечка, предава „Фокус".

„Контролните механизми, които и понастоящем функционират, по никакъв начин не можем да кажем, че не са ефективни, напротив. Но забелязвам обратна пропорционалност между качеството на пътната инфраструктура и честотата на ПТП. Пътят София-Варна, в участъка на област Ловеч, от село Сопот до разклона Ловеч-Троян-с. Ябланица, е основно ремонтиран през 2015 г. Това е един от най-добрите републикански пътища в страната от гледна точка на пътна безопасност и инфраструктура. Само тази година за полагане на маркировка, ограничителни системи, мантинели, знаци, за изчистване на храсти, дерета, по-добра видимост на пътя, са инвестирани 500 000 лв.", коментира Нанков и уточни, че за тези години, в които има по-добро качество на пътя, са повишени и то с проценти, дори в пъти, тежките пътнотранспортни произшествия, включително и жертвите.

„Още не са приключили следствените действия, но в тези хипотези се говори наистина за човешка грешка, неправилни изпреварвания на наистина пътна инфраструктура, която отговаря на всички съвременни изисквания, специално в този участък. Трябва да си дадем ясна сметка, че тук все пак говорим за републикански път през последните 15 години и трафикът по него е нараснал с над 70%, а тежкотоварният почти три пъти, което е един от факторите да ни дава основание денонощно да форсираме и да работим с максимални усилия за бързото стартиране на реалната реализация на автомагистрала „Хемус", каза още Николай Нанков.

„Автомагистрала „Хемус" е едно от основните решения не само като икономически и социални ползи за Северна България, но и от гледна точка на пътната безопасност. Затова стартирахме още тази година 9,3 км от Ябланица до разклона за Тетевен. Проектираме и останалите 50 км до разклона Ловеч-Плевен, за да можем до година да стартираме с обществената поръчка за избор на строител и 2018-2019 г. в този участък автомагистрала „Хемус" да започнем с реално физическо изпълнение. Да облекчим веднъж трафика и втори път да създадем необходимите условия за сигурно, безопасно и бързо преминаване през ловешка и плевенска област по направлението София-Варна и София-Русе", допълни министърът.

По думите му основната презумпция и функционална характеристика на ТОЛ-системата е да се даде справедлив модел да се генерират достатъчно ресурси за подобряване качеството на републиканските пътища и основно с фокус върху пътната безопасност.

„Тя ще даде възможност и да имаме в реално време изключително добър контрол и на лекотоварни, но и на тежкотоварния трафик, включително с въвеждането и монтирането на трафик камери ще можем да отчитаме и средна скорост на преминаване по автомагистралните участъци. Нашата основна цел, освен довършването на автомагистрала „Хемус", е 2018 г. да имаме изградена функционираща ТОЛ-система, което ще има и добавена стойност от гледна точка и на пътната безопасност и сигурността на движение и преминаване", допълни той и уточни, че отделно от това настоящият участък не се нуждае от допълнително обезопасяване. „Изключвам една малка отсечка от „Хемус" в посока Варна, в района на Ябланица, още във вторник, съобразено с метеорологичните условия, ще положим пилотно напречна хоризонтална маркировка (т.нар. шумяща маркировка). Така ще може да подобрим безопасността и да се намалят случаите като снощния инцидент със заспал шофьор на тежкотоварен автомобил, който предизвика ПТП", каза още Николай Нанков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.