• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

10 факта за енергийните напитки

10 факта за енергийните напитки

/КРОСС/ Замисляли ли сте се какво е влиянието на енергийните напитки върху организма? Освен че дават енергия на тялото, те често са поставяни в графата „вредни" - основно заради съдържанието на кофеин. Кофеин обаче има и в кафето, в чая, дори в шоколада. Ето какво казват научните изследвания по темата.

1. Човек без здравословни проблеми може да пие по 5 енергийни напитки (5x250 мл) на ден

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) прави изследване между 66 531 души, за да даде научно становище за безопасността на кофеина и възможните му взаимодействия с други обичайно приемани съставки. Според официалното заключение от 2015 година консумацията на кофеин до 400 мг на ден, което е равно на съдържанието на кофеин в 5 енергийни напитка (5х250 мл) - не поражда опасения за безопасността на възрастния човек (18+ г.) без здравословни проблеми.

2. Човек без здравословни проблеми може да изпие 2 енергийни напитки (2x250 мл) едновременно

Споменатото по-горе научно изследване на ЕОБХ заключва още, че еднократният прием на кофеин до 200 мг не пораждат опасения за здравето. Същото количество кофеин не води до промени в кръвното налягане, кръвообращението, телесната температура и водния баланс. Също така, кофеинът не пречи на усилията по време на тренировки или други спортни активности.

3. Енергийните напитки винаги съдържат едно и също количество кофеин

Всеки кен енергийна напитка съдържа стандартно количество кофеин, така че потребителите знаят какво количество приемат. Тази информация е особено полезна, ако потребителите следят дневния си прием на кофеин.При пиенето на кафе няма подобна информация, тъй като количеството кофеин зависи до голяма степен от метода на приготвяне.

4. Енергийните напитки подпомагат мозъчната дейност и концентрацията

Няколко изследвания потвърждават, че енергийните напитки подпомагат мозъчни дейности, като памет, фокусиране и време за реакция. В същото време намаляват умората.

5. Енергийните напитки подобряват времето за реакция

Изследвания доказват, че енергийните напитки, които съдържат витамини и таурин, имат редица полезни поведенчески ефекти. Подобно проучване, в което участниците са пиели енергийни напитки с кофеин (75 мг) и захар, показва, че енергийните напитки значително повишават нивата на енергия и подобряват времето за реакция. 11 доброволци участват в експеримент, който симулира шофиране при умора. Резултатът показва, че времето им за реакция и способността им да останат в пътната лента са се подобрили значително и са останали такива дори 2 часа след приемането на напитката.

6. Енергийните напитки зареждат организма с енергия и помагат в борбата с умората

При консумацията на енергийни напитки бдителността се увеличава, сънливостта намалява, а продуктивността се вдига. Кофеинът стимулира централната нервна система, което води до усещане за освежаване. Изследвания, използващи симулатори за шофиране, показват, че енергийните напитки подобряват качеството на шофиране и намаляват сънливостта дори при водачи, които са лишени от сън.

7. Енергийните напитки се предлагат в множество вкусове

За тези, които не харесват вкуса на кафето или чая, енергийните напитки могат да бъдат идеалният избор, тъй като се предлагат в различни вкусове.

8. Енергийните напитки се предлагат и във вариант с нула калории

Черното кафе не съдържа почти никакви калории, но малко хора го пият чисто. Обикновено към него се добавят захар, мляко или сметана, които повишават значително калоричността на сутрешната напитка. Когато става въпрос за енергийни напитки обаче, има доста опции за освежаване без калории.

9. Кофеинът може да се приема и следобед

От предпазливост някои хора избягват напитките с кофеин в следобедните часове, за да не си развалят съня. До голяма степен обаче тази предпазливост се оказва необоснована. Тялото обработва кофеина относително бързо - ефектите от него се усещат скоро след консумацията му, но също са и доста краткотрайни. След около 4-5 часа черният дроб, органът, който основно разгражда кофеина, е обработил половината от приетото количество. След 8 часа 75% от приетия кофеин вече са разградени.

10. Кофеинът подобрява физическите и умствените функции

Благодарение на съдържанието на кофеин и таурин енергийните напитки повишават физическите и умствените функции, позволявайки на организма да се чувства по-енергичен, силен и свеж.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И когато пия всеки ден по няколко енергийни напитки и след време ме диагностицират с хипертония.

03.10.2020 18:46:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.